Business & Finance Παρασκευή 29/10/2021, 18:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Microsoft: «Αποκαθήλωσε» την Apple – Η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο 

Η μετοχή της Microsoft έχει ενισχυθεί περισσότερο από 45% φέτος

Microsoft: «Αποκαθήλωσε» την Apple – Η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο 

Η Microsoft απολαμβάνει τη μοναξιά της κορυφής ως η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο, αποκαθηλώνοντας την Apple, η οποία κρατούσε τα σκήπτρα σε αυτή την άτυπη μονομαχία από τα μέσα του 2020. Οι δύο εταιρείες τα τελευταία χρόνια εναλλάσσονται στην πρώτη θέση με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο, ωστόσο τους τελευταίους 18 μήνες η πρωτιά αυτή είχε καταστεί «μονοπώλιο» της Apple. Η χρηματιστηριακή αξία της Apple ξεπέρασε αυτή της Microsoft για πρώτη φορά το 2010, με το iPhone να την καθιστά την κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας στον κόσμο. 

Η αλλαγή αυτή της σκυτάλης, οφείλεται στην πορεία που χάραξαν οι δύο εταιρείες κατά το γ΄ τρίμηνο του 2021, με τη μεν Microsoft να ανακοινώνει ισχυρά κέρδη υψηλότερα των προσδοκιών, τη δε Apple να παρουσιάζει αποτελέσματα κατώτερα του αναμενομένου. 

Μάλιστα, κατά τη χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple. Τιμ Κουκ, ανέφερε ότι η ελλείψεις σε ημιαγωγούς και προσωπικό στους προμηθευτές της στη Νοτιοανατολική Ασία της στοίχισαν 6 δισ. δολάρια σε χαμένες πωλήσεις και αναμένεται να το ποσό αυτό να είναι μεγαλύτερο τους τελευταίους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους. 

Σήμερα, μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις, η μετοχή της Apple καταγράφει απώλειες περί του 3,6%, στα 147 δολάρια, φέρνοντας την κεφαλαιοποίησή της στα 2,41 τρισ. δολάρια. Στον αντίποδα η μετοχή της Microsoft με άνοδο 0,7% έχει σκαρφαλώσει σε ιστορικό υψηλό ρεκόρ στα 326,8 δολάρια, διαμορφώνοντας τη χρηματιστηριακή της αξία στα 2,44 δισ. δολάρια, αξία που της απονέμει το «στέμμα» της πιο πολύτιμης εταιρείας στον κόσμο. 

«Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες FAAMGs (Facebook, Amazon, Apple, Microsoft, Google), που δεν εξαρτώνται τόσο πολύ από τα υλικά, η Apple είναι πολύ πιο εκτεθειμένη στις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα», δήλωσε η Σόφι Λουντ-Γέιτς Sophie Lund-Yates, αναλύτρια μετοχών στη Hargreaves Lansdown.

Η μετοχή της Microsoft έχει ενισχυθεί περισσότερο από 45% φέτος, με τη ζήτηση εν μέσω της πανδημίας για τις υπηρεσίες cloud να ενισχύει τις πωλήσεις (οι μετοχές της Apple καταγράφουν κέρδη περί του 15% από την αρχή του έτους).

Από τη μεριά τους, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Apple έχει διαχειριστεί καλά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, όμως οι προειδοποιήσεις του Κουκ για περισσότερη πίεση στα έσοδά της προβληματίζει καθώς ενόψει της έναρξης της εορταστικής περιόδου.

Αντίθετα, την Τρίτη η Microsoft έκανε λόγο για ένα ισχυρό κλείσιμο του 2021, χάρη στην άνθηση του τμήματος cloud, ωστόσο προειδοποίησε ότι οι αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα θα συνεχίσουν να επηρεάζουν βασικές μονάδες της, όπως αυτές που παράγουν τους φορητούς υπολογιστές Surface και τις κονσόλες παιχνιδιών Xbox.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Από το μηδέν στο ένα τρισεκατομμύριο: Ποιος το έκανε γρηγορότερα

Apple: Βαθύ «μαχαίρι» στην παραγωγή των iPhone 13

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News