Business & Finance Παρασκευή 29/10/2021, 14:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερντογάν: Έριξε πρόστιμα 2,65 δισ. λιρών σε σούπερ μάρκετ

Για χειραγώγηση των τιμών στα τρόφιμα

Ερντογάν: Έριξε πρόστιμα 2,65 δισ. λιρών σε σούπερ μάρκετ

Μπαράζ προστίμων έριξαν οι εποπτικές αρχές της Τουρκίας στις πέντε μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι οποίες φαίνεται ότι είχαν κάνει «κρυφή» συμφωνία για το ύψος των τιμών. Κι αυτό, ενόσω η γειτονική χώρα καλείται να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα του καλπάζοντος πληθωρισμού. 

Η Αρχή Ανταγωνισμού, συγκεκριμένα, επέβαλε πρόστιμα συνολικά 2,65 δισ. λιρών ή αλλιώς 276 εκατ. δολαριών εις βάρος των πέντε εταιρειών για συντονισμό και χειραγώγηση των τιμών, όπως και για την ανταλλαγή ευαίσθητων πληροφοριών σχετκά με την εκπτωτική πολιτική. 

Το μεγαλύτερο πρόστιμο επιβλήθηκε στη BIM Birlesik Magazalar, η οποία καλείται να πληρώσει 958 εκατ. λίρες. Οι υπόλοιπες αλυσίδες που τιμηρώθηκαν ήταν οι Yeni Magazacilik (647 εκατ.), Migros Ticaret (518 εκατ.), Sok Marketler Ticaret (384 εκατ.) και Carrefour (142 εκατ.). 

Τον προηγούμενο μήνα, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε λόγο για εταιρείες που «προκαλούν αναστάτωση σε όλη την αγορά» και δεσμεύτηκε για τη λειτουργία 1.000 επιδοτούμενων καταστημάτων για να «ισορροπήσει» την προσφορά.  

Από την πλευρά του, πάντως, ο επικεφαλής της ένωσης σούπερ μάρκετ, Galip Aykac, απέδωσε τις υψηλές τιμές στο αυξημένο κόστος παραγωγής, ενώ υποστήριξε ότι οι αλυσίδες του κλάδου αποτελούν τον αποδιοπομπαίο τράγο για το πρόβλημα του πληθωρισμού. 

Η αντιμετώπιση του υψηλού κόστους τροφίμων έχει καταστεί βασική προτεραιότητα για την τουρκική κυβέρνηση και τον Ερντογάν, του οποίου η δημοτικότητα υποχωρεί διαρκώς στις δημοσκοπήσεις. 

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός βρίσκεται εκτός κάθε ελέγχου, καθώς τον Σεπτέμβριο άγγιξε το 20% (19,6%), με τον δείκτη τιμών τροφίμων να εκτινάσσεται στο 28,8% σε ετήσιο επίπεδο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Capital Economics: Ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά – Πάει για κρίση πληρωμών

Το τρικ της Τουρκίας για να συγκρατήσει τις απώλειες της λίρας

Ερντογάν: Σκέφτεται να «καρατομήσει» τον 4ο κεντρικό τραπεζίτη σε 2,5 χρόνια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News