Business & Finance Τρίτη 26/10/2021, 22:37
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Centrica: Τα νοικοκυριά θα πληρώσουν τα λάθη της βρετανικής αγοράς ενέργειας

Centrica: Τα νοικοκυριά θα πληρώσουν τα λάθη της βρετανικής αγοράς ενέργειας

Η κρίση στη λιανική αγορά ενέργειας της Βρετανίας αναμένεται να επιβαρύνει με 100 λίρες (138 δολάρια) τον λογαριασμό κάθε σπιτιού, προειδοποίησε την Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος της Centrica Plc, Κρις Ο’ Σι. 

Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα ανάγκασε 14 προμηθευτές, που εξυπηρετούσαν περισσότερους από 2 εκατομμύρια πελάτες, να τεθούν εκτός λειτουργίας από τον Αύγουστο. Όταν οι νέοι προμηθευτές αναλάβουν αυτούς τους λογαριασμούς, μέρος του κόστους κατανέμεται σε όλους. Ακόμη χειρότερα, οι επιπλέον 100 λίρες που πληρώνουν τώρα οι καταναλωτές θα μπορούσαν να διπλασιαστούν καθώς ολοένα και περισσότεροι προμηθευτές καταρρέουν, είπε ο Ο΄Σι. 

«Υπάρχει συστημικός κίνδυνος όσον αφορά στη συμμετοχή στη λιανική αγορά ενέργειας», δήλωσε ο Ο’Σι σε συνεδρίαση της Επιτροπής Βιομηχανίας και Ρυθμιστικών Αρχών στη Βουλή των Λόρδων.

Η μονάδα φυσικού αερίου British Gas της Centrica, ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ενέργειας στη Βρετανία, έχει προσθέσει χιλιάδες από τους πελάτες άλλων προμηθευτών που σταμάτησαν να λειτουργούν.

Η Βρετανία γενικότερα πληρώνει το τίμημα της δημιουργίας μιας ενεργειακής αγοράς στην οποία θα μπορούσε να συμμετάσχει οποιοσδήποτε. Πράγματι, η χώρα έχει δει μια αύξηση σε νέους προμηθευτές τα τελευταία χρόνια. Αλλά με το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και τις τιμές στις οποίες μπαίνει όριο από τις ρυθμιστικές αρχές, αυτό δεν άφησε πολλούς προμηθευτές χωρίς άλλη επιλογή από το να διακόψουν τη λειτουργία τους. 

Το κλείσιμο της τελευταίας σειράς παρόχων ήταν προβλέψιμο και θα έπρεπε να ανοίξει το δρόμο για νέους κανόνες, είπε ο Ο’Σι. Οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι προμηθευτές διαθέτουν επαρκές κεφάλαιο, να διαχειρίζονται τον κίνδυνο και να προστατεύουν τις καταθέσεις των πελατών.

Θα πρέπει επίσης να υπάρχει μεγαλύτερη ανάληψη ευθυνών για εκείνους τους προμηθευτές που έχουν ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας. Η Centrica έστειλε επιστολή στην υπηρεσία αφερεγγυότητας της κυβέρνησης ζητώντας έρευνα για κάθε υπόθεση και ζητώντας να θεωρηθούν υπεύθυνοι οι διευθυντές αυτών των εταιρειών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News