Business & Finance Τρίτη 26/10/2021, 11:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Amazon: «Τσεκουρεμένοι» μισθοί και αυτόματες απολύσεις… λόγω λάθους

Amazon: «Τσεκουρεμένοι» μισθοί και αυτόματες απολύσεις… λόγω λάθους

Ένα email που έστειλε στον Τζεφ Μπέζος εργαζόμενη της Amazon, που ήταν σε άδεια μητρότητας, πυροδότησε εσωτερική έρευνα, η οποία και έφερε στο φως σοβαρές δυσλειτουργίες στο σύστημα μισθολογίου της επιχείρησης. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times η Τάρα Τζόουνς, που είχε προσληφθεί ως εργάτρια στις αποθήκες της Amazon στην Οκλαχόμα, έστειλε ένα μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το 2020 στον πανίσχυρο ιδρυτή της Amazon προκειμένου να τον ενημερώσει ότι ενώ έπρεπε να πληρώνεται 540 δολάρια τον μήνα, εκείνη ελάμβανε 90 δολάρια λιγότερα, δηλαδή 450. Εκείνο το διάστημα είχε μόλις γεννήσει το παιδί της. «Έχω απλήρωτους λογαριασμούς, γιατί η ομάδα που έχει αναλάβει τις πληρωμές των εργαζομένων τα έκανε θάλασσα… Κλαίω καθώς γράφω αυτό το email» ανέφερε στο email. 

Οι NYT πήραν συνεντεύξεις από προσωπικό της Amazon και εξέτασαν εσωτερικά έγγραφα, που έδειξαν ότι μετά το μήνυμα αυτό η Amazon ανακάλυψε πως πλήρωνε λιγότερα από ό,τι έπρεπε εργαζομένους που ήταν σε άδεια μητρότητας, αναρρωτική άδεια ή είχαν κάποια αναπηρία. Τα προβλήματα στις πληρωμές ίσχυαν για τουλάχιστον έναν χρόνο και αφορούσαν τουλάχιστον 179 αποθήκες. 

Εκπρόσωπος της Amazon δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ότι η εταιρεία ήταν ακόμη σε διαδικασία του να βρει ποιοι υπάλληλοι έλαβαν χαμηλότερο μισθό, για να καλύψει την διαφορά. Ένας εξ αυτών είναι ο Τζέιμς Γουότς, εργάτης σε αποθήκη του Τένεσι, ο οποίος είπε στους Times πως τα επιδόματα αναπηρίας είχαν σταματήσει να καταβάλλονται επί πολλούς μήνες, με αποτέλεσμα να κατασχεθεί το αυτοκίνητό του για να καλυφθούν χρέη, αλλά και να αναγκαστούν να πουλήσουν με τη σύζυγό τους τις βέρες τους. 

Νυν και πρώην εργαζόμενοι στο τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού δήλωσαν επίσης στην εφημερίδα ότι κάποιοι εργαζόμενοι που αντιμετώπιζαν προβλημάτα υγείας απολύθηκαν αυτομάτως από το λογισμικό «παρουσιών» της Amazon, το οποίο «χρέωνε» την αναρρωτική άδεια ως αδικαιολόγητη απουσία. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News