Business & Finance Τρίτη 26/10/2021, 07:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Facebook: Στα ύψη τα κέρδη παρά τα «πυρά» που δέχεται

Facebook: Στα ύψη τα κέρδη παρά τα «πυρά» που δέχεται

Παρά την εντεινόμενη πίεση που δέχεται από τις αποκαλύψεις των Facebook Papers, το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης πέτυχε καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο. Το Facebook είχε καθαρά κέρδη 9 δισ. δολαρίων το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, έναντι 7,8 δισ. δολαρίων έναν χρόνο νωρίτερα. 

Τα έσοδα ήταν πάντως ελαφρώς κατώτερα των προσδοκιών, στα 29 δισ. δολάρια έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για 29,5 δισ. δολάρια. Και τούτο γιατί τα διαφημιστικά του έσοδα δέχθηκαν πλήγμα από την αναθεώρηση στους κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων του λειτουργικού συστήματος iOS 14 της Apple. 

Στους 12 μήνες έως τις 30 Σεπτεμβρίου, το Facebook είχε τους ενεργούς μηνιαίους χρήστες να αυξάνονται κατά 6% στα 2,91 δισεκατομμύρια. Στον απόηχο των αποτελεσμάτων, αλλά και της ανακοίνωσης ότι σχεδιάζει επενδύσεις 10 δισ. δολαρίων σε προϊόντα εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, είδε τη μετοχή του να ενισχύεται κατά περισσότερο από 1%. Από τις αρχές του έτους η μετοχή του Facebook καταγράφει κέρδη της τάξης του 20%, κόντρα στην οξύτατη κριτική που δέχεται το μέσο σχετικά με την αδυναμία του να βάλει φρένο στο «τοξικό» περιεχόμενο. 

Οι αποκαλύψεις

Την περασμένη Παρασκευή 17 ειδησεογραφικές εταιρείες των ΗΠΑ ξεκίνησαν να δημοσιεύουν μία σειρά από άρθρα με καταγγελίες, τα λεγόμενα Facebook Papers, τα οποία βασίζονται σε εκατοντάδες εσωτερικά έγγραφα. Τα έγγραφα αυτά έχουν υποβληθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο από τη Φράνσις Χόγκεν, πρώην στέλεχος της εταιρείας, η οποία μίλησε πρώτα στη Wall Street Journal. Περιέχουν ενδείξεις για τοξικό περιεχόμενο, που εντείνει την ψυχολογική πίεση σε εφήβους, για ρητορική μίσους, ακόμη και χρήση της πλατφόρμας για εμπόριο λευκής σαρκός. Αρχικά είχαν δημοσιευθεί από τη Wall Street Journal. 

Οι παραλείψεις από την πλευρά της Facebook για διαγραφή ή αναφορά των περιστατικών αυτών οφείλεται σε έλλειψη συντονιστών που καταλαβαίνουν τοπικές διαλέκτους και το εκάστοτε πολιτισμικό πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press. Επιπλέον, η πλατφόρμα δεν έχει αναπτύξει κατάλληλες λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες θα μπορούσαν να εντοπίσουν τέτοιου είδους περιεχόμενο σε διαφορετικές γλώσσες.

Κατά συνέπεια, οι αναρτήσεις με προσβλητικό ή ακόμη και επικίνδυνο περιεχόμενο έχουν αυξηθεί στο Facebook σε χώρες όπως το Αφγανιστάν ή η Μιανμάρ. Αντιθέτως, στη Συρία και σε περιοχές της Παλαιστίνης, απαγορεύεται η χρήση κοινών λέξεων, με αποτέλεσμα να διαγράφονται αναρτήσεις χωρίς προβληματικό περιεχόμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή ένας ακόμη πρώην υπάλληλος της Facebook κατήγγειλε την Facebook στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) με κατηγορίες αντίστοιχες της Χόγκεν.

moneyreview.gr  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News