Business & Finance Κυριακή 24/10/2021, 15:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζακ Ντόρσεϊ: Προειδοποιεί για υπερπληθωρισμό στις ΗΠΑ

Τζακ Ντόρσεϊ: Προειδοποιεί για υπερπληθωρισμό στις ΗΠΑ

Όχι μόνο για πληθωρισμό αλλά για υπερπληθωρισμό έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις ΗΠΑ. 

Ο Ντόρσεϊ βλέπει τις πληθωριστικές πιέσεις να κλιμακώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και της εκρηκτικής ζήτησης μετά την πανδημία, όμως για τις ΗΠΑ ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος, κάνοντας λόγο για υπερπληθωρισμό. 

Υπερπληθωρισμός είναι όταν ο πληθωρισμός – η αυξανόμενη τιμή αγαθών και υπηρεσιών – αυξάνεται ανεξέλεγκτα για μια χρονική περίοδο. Συνήθως πυροδοτείται από ένα αρχικό γεγονός, όπως ένας πόλεμος, κοινωνική εξέγερση ή κρίση προσφοράς – που εν συνεχεία οδηγεί απροσδόκητα σε ξαφνική αύξηση ή μείωση της προσφοράς αγαθών ή υπηρεσιών.

Το σχόλιο του Ντόρσεϊ λαμβάνει χώρα τη στιγμή που ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή έχει εκτιναχθεί στα ύψη, καθώς οι νέες διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, η ακατάσχετη αύξηση των τιμών ενέργειας και οι ελλείψεις στα πάντα, καταναλωτικά είδη και εργατικό δυναμικό, τροφοδοτούν συνεχώς την άνοδο του πληθωρισμού.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε 0,4% τον περασμένο μήνα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για αύξηση 0,3%.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, τα προβλήματα στην αλυσίδα προσφοράς έγιναν ιδιαίτερα εμφανή στην αμερικανική οικονομία, συνεχίζοντας να πλήττουν τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Οι Αμερικανοί, οι οποίοι συγκράτησαν τις δαπάνες λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, άρχισαν να αγοράζουν ξανά περισσότερα προϊόντα, με αποτέλεσμα οι λιανικές πωλήσεις να συνεχίζουν να βρίσκονται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ μέχρι τον Αύγουστο.

Ωστόσο, οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες, οι μαζικές παραγγελίες και η συμφόρηση στα λιμάνια έχουν δημιουργήσει ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News