Business & Finance Σάββατο 23/10/2021, 15:05
REAL ESTATE

Κίνα: Πράσινο φως για πιλοτικό φόρο ακινήτων σε κάποιες περιοχές

Κίνα: Πράσινο φως για πιλοτικό φόρο ακινήτων σε κάποιες περιοχές

To δρόμο για την πιλοτική επιβολή φόρου ακινήτων σε συγκεκριμένες περιοχές της Κίνας, για πρώτη φορά, ανοίγει με σημερινή του απόφαση το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua.

Πρόκειται για μια κίνηση που εξετάζεται εδώ και καιρό προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η αγορά ακινήτων και να συγκρατηθεί το ράλι στις τιμές που αποτελεί πηγή λαϊκής δυσφορίας και έχει πυροδοτήσει «φούσκα» στην αγορά. 

Από την έναρξη της ιδιωτικοποίησης της αγοράς ακινήτων, περίπου τη δεκαετία του 1990, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά πάνω από 2.000%, τάση που ευνοήθηκε και από το κύμα αστικοποίησης που έφερε μεγάλο μέρος του πληθυσμού από την περιφέρεια στις μεγάλες πόλεις. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Σχολής Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών του Πανεπιστημίου της Τσενγκντού, οι τιμές των ακινήτων αλλά και η άνοδός τους ήταν ο κυριότερος παράγοντας που οδήγησε σε αύξηση του πλούτου των κινεζικών νοικοκυριών επισκιάζοντας κάθε άλλο παράγοντα, όπως για παράδειγμα οι επενδύσεις σε μετοχές.

Ο φόρος ακίνητης περιουσίας, μία ιδέα που συζητήθηκε εκτενώς πριν εγκριθεί και από τον πρόεδρο Σι Ζινπίνγκ, θα διαρκέσει σε πρώτη φάση μια πενταετία, οπότε θα εξεταστεί ο αντίκτυπος που είχε στην αγορά ακινήτων και άρα αν θα συνεχιστεί η εφαρμογή του και αν θα διευρυνθεί και σε άλλες περιοχές.

Λεπτομέρειες για το νέο φόρο, αλλά και για το ποιες περιοχές θα αφορά, θα ανακοινωθούν σύντομα. Ωστόσο, φαίνεται πως θα επιβληθεί τόσο σε κατοικίες όσο και σε ακίνητα εμπορικής χρήσης, όπως και μεγάλες ιδιοκτησίες. Θα υπάρξουν, ωστόσο, εξαιρέσεις κυρίως στις αγροτικές περιοχές της περιφέρειας.

Μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από κατόχους ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών κυβερνήσεων, οι οποίες εκφράζουν ανησυχίες ότι ο φόρος θα υπονομεύσει την αξία της αγοράς στέγηςή θα πυροδοτήσει γενικευμένο sell off. Περίπου το 90% των νοικοκυριών στην Κίνα διαθέτει ένα τουλάχιστον σπίτι, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. 

Να σημειθωεί ότι ανάλογο πιλοτικό χαρακτήρα έχουν και τα στοχευμένα προγράμματα φόρου ακινήτων που έχουν εφαρμοστεί, ήδη από το 2011, στις μέγκα-πόλεις της Σανγκάης και της Τσονγκίνγκ. Με βάση τα συγκεκριμένα προγράμματα οι κάτοχοι ακριβών σπιτιών ή δεύτερου σπιτιού επιβαρύνονται με έναν συντελεστή από 0,4% έως 1,2%.

Πηγή: REUTERS

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News