Business & Finance Σάββατο 23/10/2021, 07:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

S&P: Αναθεώρησε σε θετικό το outlook της Ιταλίας

S&P: Αναθεώρησε σε θετικό το outlook της Ιταλίας

Σε αναβάθμιση του outlook της Ιταλίας σε «θετικό» από «σταθερό» προχώρησε ο οίκος S&P Global, επικαλούμενος τη δέσμευση της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι σε μεταρρυθμίσεις που στηρίζουν την ανάπτυξη και οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην οικονομία. 

Ο οίκος επιβεβαίωσε και την πιστοληπτική αξιολόγηση ΒΒΒ της Ιταλίας, που είναι δύο βαθμίδες πάνω από την αξιολόγηση junk. 

Η ιταλική κυβέρνηση είχε παρουσιάσει τον Απρίλιο στην Ε.Ε. σχέδιο που προωθεί επενδύσεις σε προγράμματα υποδομών και μεταρρυθμίσεις οι οποίες ανεβάζουν τον πήχη της ανάπτυξης, εξασφαλίζοντας περισσότερα από 200 δισ.ευρώ σε κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης την προσεχή εξαετία. 

«Η κυβέρνηση Ντράγκι θα πρέπει να διασφαλίσει την υλοποίηση, έως τα τέλη του 2021, 51 βασικών έργων που θεωρούνται ορόσημο και ταυτόχρονα την εκπλήρωσε των φιλόδξων στόχων του προγράμματος μεταρρυθμίσεων», επεσήμανε ο οίκος στην ανακοίνωσή του. 

Ο S&P σημειώνει επίσης ότι τα υποστηρικτικά μέτρα που έχει λάβει η ΕΚΤ από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού διασφαλίζοντας μία ενιαία νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη ευνόησαν και την ανάκαμψη της Ιταλίας, κρατώντας τις ομολογιακές αποδόσεις υπό έλεγχο. 

Μία ισχυρή ανάκαμψη καθοδηγούμενη από τις επενδύσεις το 2021 και το 2022 θα πρέπει να ωθήσει το ιταλικό ΑΕΠ πάνω από τα επίπεδα του 2019 ένα χρόνο νωρίτερα απ΄ό,τι είχε προβλέψει αρχικά ο οίκος, υπογραμμίζεται επίσης στο ανακοινωθέν. 

Ο S&P προβλέπει ότι το δημόσιο έλλειμμα θα περιοριστεί στο 8,8% του ΑΕΠ το 2021 έναντι του επίσημου στόχου για 9,4%, ενώ για φέτος κάνει λόγο για 9,6%. Για το 2021, αναμένει ανάκαμψη της οικονομίας κατά 6%, για να ακολουθήσει ανάπτυξη της τάξης του 4,4% το 2022. 

Η ιταλική κυβέρνηση προβλέπει ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 6% φέτος μετά τη συρρίκνωση 8,9% του 2020. Οσο για το χρέος, αναμένεται σταδιακή μείωση τα επόμενα έτη από το φετινό επίπεδο του 153,3% του ΑΕΠ. 

Στη βελτίωση των προοπτικών της Ιταλίας έχουν συμβάλει και τα αυξημένα ποσοστά των εμβολιασμών, που έχουν συμβάλει στην αποφυγή νέων περιοριστικών μέτρων, σύμφωνα πάντα με τον οίκο. 

momeyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
    

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News