Business & Finance Παρασκευή 22/10/2021, 19:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Μέχρι τον Νοέμβριο αρκούν τα αποθέματα μαγνησίου – Κίνδυνοι για τη βιομηχανία

ΕΕ: Μέχρι τον Νοέμβριο αρκούν τα αποθέματα μαγνησίου – Κίνδυνοι για τη βιομηχανία

Σε διαπραγματεύσεις με την Κίνα προχωρά η Κομισιόν, προκειμένου να αντισταθμίσει τη σοβαρή έλλειψη μαγνησίου στην Ευρώπη, όπου παράγοντες της βιομηχανίας έχουν ήδη προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο διακοπής των εργασιών και κατά συνέπεια την επιβάρυνση εκατομμυρίων εργαζομένων.

«Η Κομισιόν γνωρίζει τις τρέχουσες ελλείψεις μαγνησίου, οι οποίες επηρεάζουν τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, και παρακολουθεί στενά την κατάσταση», όπως επεσήμανε εκπρόσωπος της Κομισιόν στο Reuters.

«Συζητούμε το ζήτημα αυτό με τους Κινέζους ομολόγους μας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ελλείψεις, και αξιολογούμε μακροπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση αυτής της στρατηγικής εξάρτησης», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η «στρατηγική εξάπλωση» αναφέρεται στο γεγονός ότι η Κίνα καλύπτει περίπου το 95% των ενεργών της Ε.Ε. για μαγνήσιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το βασικό υλικό που απαιτείται για το αλουμίνιο και το χάλυβα. Οι προμήθειες μαγνησίου έχουν αρχίσει να στερεύουν από το Σεπτέμβριο.

«Αυτό το θέμα εάν δεν λυθεί απειλεί χιλιάδες επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, ολόκληρη την εφοδιαστική τους αλυσίδα και εκατομμύρια θέσεις εργασίας που εξαρτώνται από αυτές», σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση εταιρειών απο τον βιομηχανικό κλάδο. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως το απόθεμα μαγνησίου θα στερέψει εντελώς μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.

Από την πλευρά της Κίνας, οι προσπάθειες για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω blackout, επιβάρυνε την παραγωγή μετάλλων, μεταξύ αυτών και του μαγνησίου, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως και στην αεροναυπηγική.

Διαβάστε επίσης: Κίνα: Εντολή προς ενεργειακές να συγκεντρώσουν αποθέματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές του έχουν υπερδιπλασιαστεί στην Κίνα και ανέρχονται περίπου στα 4.700 δολάρια ανά τόνο. Στην Ευρώπη, η τιμή ανέρχεται στα 10.000-14.000 δολάρια ανά τόνο, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News