Business & Finance Παρασκευή 22/10/2021, 16:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βασιλεία ΙΙΙ: Μόνο δέκα μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες υπολείπονται κεφαλαίων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει τον τελευταίο λόγο για την έγκριση των κανόνων

Βασιλεία ΙΙΙ: Μόνο δέκα μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες υπολείπονται κεφαλαίων

Μόνο δέκα μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες υπολείπονται των κεφαλαίων που απαιτούνται στο πλαίσιο των νέων κανόνων της οδηγίας Βασιλεία ΙΙΙ, σύμφωνα με προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο τέθηκε υπόψη του Reuters. 

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που λείπει από τους ισολογισμούς των τραπεζών είναι μικρότερο από 27 δισ. ευρώ, ποσό υποδιπλάσιο από τις αρχικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ). Η νέα αναθεωρημένη εκτίμηση έρχεται σαν χαρμόσυνο νέο για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, ο οποίος μαστίζεται τα τελευταία χρόνια από τα χαμηλά κέρδη, ενώ δεν έχει καταφέρει να ανακάμψει πλήρως μετά την ύφεση της πανδημίας. 

Το προσχέδιο της οδηγίας Βασιλεία III της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο περιλαμβάνει την τελευταία δέσμη των κανόνων που αποσκοπούν στην αποτροπή μιας επανάληψης της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, έθεσε την αύξηση των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων των τραπεζών της Ε.Ε. μεταξύ 0,7% και 2,7% έως το 2015 και μεταξύ 6,4% με 8,4% έως το 2030.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΒΑ, ο αντίκτυπος των μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει έναν περιορισμένο αριθμό μεγάλων τραπεζών της Ε.Ε. (10 από τις 99 τράπεζες που ελέγχθηκαν)να συγκεντρώσουν συλλογικά λιγότερα των 27 δισ. ευρώ», αναφέρει η Κομισιόν στο προσχέδιο.

Οι 99 αυτές τράπεζες προέρχονται από 17 χώρες της Ε.Ε. και αντιπροσωπεύουν περί του 75% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων των ευρωπαϊκών τραπεζών. 

Από τη δική τους πλευρά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ασκήσει πιέσεις για πιο ευέλικτους κανόνες, καθώς υποστηρίζουν ότι το πλαίσιο αυτό περιορίζει τις επιλογές για τον καθορισμό των δικών τους κεφαλαιακών απαιτήσεων, ωστόσο οι εκκλήσεις τους έπεσαν στο κενό. 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει τον τελευταίο λόγο για την έγκριση των κανόνων, εντούτοις οι ρυθμιστικές αρχές έχουν προειδοποιήσει τις Βρυξέλλες να μην υπάρξει καμιά απόκλιση από τα πρότυπα που έχουν ήδη συμφωνηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η οδηγία, η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα, δίνει επίσης την εξουσία στις εποπτικές αρχές να επιβάλλουν απαιτήσεις που σχετίζονται με τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και περιέχει αυστηρότερους κανόνες για υποκαταστήματα των ξένων τραπεζών εντός της Ε.Ε.

Το νέο πλαίσιο παρέχει επιπλέον στήριξη στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ασκεί πίεση στις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Όσον αφορά τα υποκαταστήματα των ξένων τραπεζών, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία ανέρχονταν σε 510 δισ. ευρώ στο τέλος του περασμένου έτους και είναι συγκεντρωμένα στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο, θα υπόκεινται πλέον σε κοινή διαδικασία αδειοδότησης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, θα πρέπει επίσης να συμμορφωθούν στις απαιτήσεις που σχετίζονται με τα κεφάλαιά τους, τη ρευστότητα, τη διακυβέρνηση και τη διαχείριση των κινδύνων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News