Business & Finance Παρασκευή 22/10/2021, 11:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Κατέβασαν περαιτέρω ταχύτητα οι επιχειρήσεις τον Οκτώβριο

Παρά την επιβράδυνση της δραστηριότητάς τους, οι επιχειρήσεις προσέλαβαν προσωπικό με τον ταχύτερο ρυθμό σε 14 χρόνια

Ευρωζώνη: Κατέβασαν περαιτέρω ταχύτητα οι επιχειρήσεις τον Οκτώβριο

Επιβράδυνση σημείωσε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα Παρασκευή, καθώς τα προβλήματα με την προμήθεια των πρώτων υλών και οι ανησυχίες για την Covid-19 επηρέασε την απόδοση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.   

Βάσει της προκαταρκτικής έρευνας που δημοσιοποίησε η IHS Markit, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες υποχώρησε στις 54,3 μονάδες, από 56,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο κι έναντι εκτιμήσεων για 55,2 μονάδες. 

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Πώς η πανδημία άλλαξε τις καταναλωτικές συνήθειες των Ευρωπαίων

Ωστόσο η δραστηριότητα παρέμεινε αισθητά υψηλότερα από τις 50 μονάδες, το όριο που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωσή της. Η πτώση αυτή καταγράφεται για τρίτο διαδοχικό μήνα στην Ευρωζώνη, γεγονός που υποδεικνύει ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα επανέρχεται σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς, μετά την έκρηξή της στη μετά την πανδημία εποχή. 

Η υποχώρηση αυτή οφείλεται στον μεγαλύτερο βαθμό από τον κλάδο των υπηρεσιών, καθώς ο υποδείκτης για τον εν λόγω κλάδο, έπεσε στις 54,7 μονάδες, από 56,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο (χαμηλότερα από τις 55,5 μονάδες των εκτιμήσεων), ενώ ο υποδείκτης για τη μεταποίηση παρουσίασε την ελάχιστη αρνητική μεταβολή, από τις 58,6 μονάδες, στις 58,5, αρκετά υψηλότερα από τις 57 μονάδες των προβλέψεων. Η μικρή αυτή πτώση σημειώθηκε, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης που μετράει τη μεταποιητική παραγωγή έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020 και στις 53,2 μονάδες από 55,6.

Την ίδια ώρα οι τιμές των πρώτων υλών σημείωσαν ρεκόρ, με τους μεταποιητές να μετακυλύουν μέρος της αύξησης του κόστους στους καταναλωτές και όχι εξολοκλήρου. Ο δείκτης για τις τιμές παραγωγής σημείωσε άνοδο στις 72,3 μονάδες, από τις 70,4, επίπεδο που συνιστά ιστορικό υψηλό ρεκόρ από το 1998 όταν και άρχισαν να καταγράφονται αρχεία για τη συγκεκριμένη έρευνα. 

Διαβάστε επίσης: Ευρωζώνη: Δίχως όρια το κόστος παραγωγής – Σε υψηλό πλέον της 20ετίας 

Παρά την επιβράδυνση της δραστηριότητάς τους, οι επιχειρήσεις προσέλαβαν προσωπικό με τον ταχύτερο ρυθμό σε 14 χρόνια, με τον σχετικό δείκτη να ανεβαίνει στις 56 μονάδες, από τις 54,1. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News