Business & Finance Πέμπτη 21/10/2021, 22:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Εφάπαξ επίδομα 100 ευρώ για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς φυσικού αερίου

Γαλλία: Εφάπαξ επίδομα 100 ευρώ για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς φυσικού αερίου

Επιδότηση των νοικοκυριών για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης στις τιμές ρεύματος ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζον Καστέξ.

«Χρειαζόμαστε μία διαφορετική απάντηση σε μία εξαιρετικής φύσης κατάσταση»», δήλωσε σήμερα στην γαλλική τηλεόραση ο Καστέξ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το νέο μέτρο, όσοι εργαζόμενοι έχουν αποδοχές χαμηλότερες των 2.000 ευρώ το μήνα θα λάβουν εφάπαξ επιδότηση 100 ευρώ. Οι πιστώσεις θα ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο και σύμφωνα με τον Καστέξ θα επωφεληθούν περίπου 38 εκατ. άνρθωποι στη Γαλλία.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης πως η κυβέρνηση θα φροντίσει να σταματήσει οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου για όλα τα νοικοκυριά το 2022. Επικαλέσθηκε ειδικούς στον κλάδο της ενέργειας, οι οποίοι αναμένουν σύντομα υποχώρηση των τιμών.

Ήδη οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν κινητοποιηθεί για την ελάφρυνση των νοικοκυριών από τις τιμές της ενέργειας. Στην περίπτωση της Γαλλίας, όμως, ενόψει των προεδρικών εκλογών το 2022, η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες.

Αποτελεί εξάλλου ένας από τους λόγους για τους οποίους η Γαλλία δεν προχωρά σε μείωση της φορολογίας. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ έχει δηλώσει επί του θέματος ότι μία περικοπή στους φόρους ενδέχεται να μην ελαφρύνει τα νοικοκυριά που την έχουν περισσότερο ανάγκη και επίσης υπάρχει περίπτωση να αναστρέψει τις προσπάθειες του Μακρόν για την πράσινη μετάβαση.

Όπως διαφαίνεται και από τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στο γαλλικό κοινοβούλιο στο τέλος Σεπτεμβρίου, ο Γάλλος πρόεδρος προσπαθεί να ισορροπήσει δύο αντικρουόμενες δυναμικές, αφενός την τήρηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων και συνεπώς τη διατήριση της καλής του φήμης σχετικά με τη χαμηλή φορολογία. Αφετέρου, οφείλει να εκπληρώσει και τις υποσχέσεις του για αναδόμηση της γαλλικής οικονομίας μετά την επέλαση του κορωνοϊού, διοχετεύοντας πακέτα στήριξης της βιομηχανίας και της αγοράς εργασίας.\

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News