Business & Finance Πέμπτη 21/10/2021, 17:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Σε υψηλό 15ετίας οι προσδοκίες των αγορών για τον πληθωρισμό 

Την Τετάρτη η απόδοση του 5ετούς κρατικού τίτλου χρέους έφθασε στο 1,192%

ΗΠΑ: Σε υψηλό 15ετίας οι προσδοκίες των αγορών για τον πληθωρισμό 

Οι προσδοκίες των αγορών στις ΗΠΑ αναφορικά για τον πληθωρισμό κατά την επόμενη πενταετία, σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, σήμερα Πέμπτη, εν μέσω της αυξητικής πορείας που ακολουθούν οι τιμές σε βασικά προϊόντα. 
 
Την ώρα που οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων αναρριχήθηκαν σε πολύμηνα υψηλά στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, η ζήτηση για κρατικούς τίτλους χρέους τα οποία είναι προστατευμένα από τον πληθωρισμό διατήρησε τις αποδόσεις τους σχετικά σταθερές. Η διαφορά των αποδόσεων μεταξύ των δύο ειδών κρατικών ομολόγων, αντιπροσωπεύει το ποσοστό του πληθωρισμού που απαιτείται για την εξισορρόπηση των αποδόσεών τους.
 
Την Τετάρτη η απόδοση του 5ετούς κρατικού τίτλου χρέους έφθασε στο 1,192%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020, με την απόδοση του πενταετούς TIPS (του ομολόγου που είναι εξασφαλισμένο έναντι του πληθωρισμού) να διαμορφώνεται σε περίπου -1,70%.

Σήμερα η διαφορά των αποδόσεων άγγιξε τις 2,86 ποσοστιαίες μονάδες, που είναι η μεγαλύτερη από το 2005. Σε πολυετή υψηλά έφθασε επίσης η διαφορά για τις αποδόσεις της δεκαετίας και της τριαντακονταετίας. 

«Αν και θα υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι οι τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις είναι παροδικές, αυτό που διαβλέπουμε είναι ότι ο πληθωρισμός θα καταγράψει υψηλότερο ρυθμό κατά μέσο όρο τον επόμενο χρόνο από ό,τι είχαμε συνηθίσει την τελευταία δεκαετία», δήλωσε ο Πίτερ Τσάτγουελ, επικεφαλής στρατηγικής στη Mizuho. «Αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή».
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News