Business & Finance Πέμπτη 21/10/2021, 07:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Evergrande: Ναυαγούν τα σχέδιά της – Σε ελεύθερη πτώση η μετοχή

Evergrande: Ναυαγούν τα σχέδιά της – Σε ελεύθερη πτώση η μετοχή

Σφυροκόπημα δέχονται οι μετοχές της Evergrande το πρωί της Πέμπτης, μετά την κατάρρευση της συμφωνίας για πώληση της θυγατρικής της, Evergrande Property Services στη Hopson Developmen, η οποία και θα της έδινε μία ανάσα ρευστότητας. 

Η μετοχή της Evergrande υποχώρησε ενδοσυνεδριακά έως και 14% και στις 07:20 ώρα Ελλάδος καταγράφει πτώση 9%, ενώ αντίθετα της Hopson ενισχύεται σε ποσοστό 5%. Η τελευταία ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση μεριδίου 51% στην Evergrande Property Services. Η Evergrande επιβεβαίωσε την είδηση λίγο αργότερα με δική της ανακοίνωση. 

Διαβάστε ακόμη: Δεν είναι μόνο η Εvergrande – Το κινεζικό real estate σε απόγνωση

Αναλυτές υπολόγιζαν ότι το deal θα έφερνε στα ταμεία της Evergrande 2,58 δισ. δολάρια. Η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική της Κίνας βάση πωλήσεων και ο μεγαλύτερος εκδότης offshore ομολόγων της χώρας βαρύνεται με χρέη της τάξης των 300 δισ. δολαρίων. Υπάρχουν έντονες ανησυχίες για το εάν θα μπορέσει να πληρώσει τόκους 83 εκατ. δολαρίων σε επενδυτές offshore ομολόγου αποτιμώμενου σε αμερικανικά δολάρια. Εάν δεν το κάνει έως το Σάββατο, θα είναι τεχνικά σε στάση πληρωμής (default). 

Να θυμίσουμε ότι την περασμένη εβδομάδα το Reuters μετέδωσε πως και η συμφωνία πώλησης των κεντρικών γραφείων της Evergrande στο Χονγκ Κονγκ στην κρατικά ελεγχόμενη Yuexiu έναντι 1,7 δισ. δολαρίων έχει ναυαγήσει. Οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα. 

Πολλοί φοβούνται ότι μία κατάρρευση της εταιρείας θα προκαλούσε τριγμούς διεθνώς. Ωστόσο μερίδα αναλυτών επισημαίνει ότι παρά το μέγεθός της δεν θα «μεταδώσει» τον ιό εκτός των κινεζικών συνόρων. Μεταξύ αυτών και οι  αναλυτές της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury. Κατά την άποψή τους, ενώ είναι απίθανη η πλήρης διάσωση της εταιρείας ακινήτων από το Πεκίνο, εντούτοις η κινεζική κυβέρνηση θα βοηθήσει στη διαχείριση της κατάρρευσης, αναδιαρθρώνοντας το χρέος της. Υπό τις συνθήκε αυτές δεν θα επηρεαστούν άλλες αγορές, πιστεύουν. 

Τι είναι η Evergrande 

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων στην Κίνα, βρίσκεται στον αριθμό 122 στη λίστα Fortune 500 και ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο όσον αφορά τα έσοδα. Μόνο στην Κίνα, η Evergrande έχει αναλάβει περισσότερα από 1.300 έργα σε σχεδόν 300 πόλεις, ενώ διεύρυνε τις δραστηριότητές της επενδύοντας –μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων- σε ηλεκτρικά οχήματα, τρόφιμα, ποτά, σπορ και θεματικά πάρκα.

Μεγάλο μέρος της επιτυχίας της εταιρείας τα τελευταία χρόνια τροφοδοτήθηκε από υπερβολικό δανεισμό. Η Evergrande έχει συγκεντρώσει χρέη άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έχει ενημερώσει τους επενδυτές τις τελευταίες εβδομάδες ότι αντιμετωπίζει προβλήματα ταμειακών ροών και ότι μπορεί να αθετήσει τις τεράστιες υποχρεώσεις της. Υπάρχει ένα επιχείρημα ότι η απόκλιση της εταιρείας από το βασικό επιχειρηματικό της μοντέλο φταίει για τις αποτυχίες της, αν και η  πτώση της μπορεί να σχετίζεται περισσότερο με τη στάση της Κίνας απέναντι στο χρέος παρά με οτιδήποτε άλλο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS