Business & Finance Τρίτη 19/10/2021, 13:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Αναγκαία η αύξηση των κρατικών εσόδων κατά 8% έως το 2060

Αλλιώς θα υπάρξουν ανισορροπίες σε χρέος - προϋπολογισμό

ΟΟΣΑ: Αναγκαία η αύξηση των κρατικών εσόδων κατά 8% έως το 2060

Καμπανάκι κινδύνου για το δημόσιο χρέος, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί έτι περισσότερο τις επόμενες δεκαετίες, έκρουσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ασφάλειας (ΟΟΣΑ), ο οποίος προειδοποίησε για τον κίνδυνο χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης έως το 2060.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση το μακροπρόθεσμο σενάριο του Οργανισμού, η επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες, οι δημογραφικές αλλαγές και η μείωση του ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητας θα επιδράσουν αρνητικά στις προοπτικές των 38 χωρών – μελών.

Αποτέλεσμα είναι το 2060 ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης να προβλέπεται μόλις στο 1,5% του ΑΕΠ από περίπου 3% του ΑΕΠ σήμερα. Την ίδια ώρα, όπως πρόσθεσε, τα κράτη – μέλη θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα αυξημένο κόστος, ιδίως στους τομείς της συνταξιοδότησης και της υγειονομικής κάλυψης.

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Αναγκαία μία συντονισμένη παγκόσμια συνεργασία για εμβόλια και ανάπτυξη

Για να διατηρηθεί το χρέος και το ισοζύγιο των προϋπολογισμών σε ένα σταθεροποιητικό επίπεδο, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αυξήσουν τα έσοδά τους κατά σχεδόν 8% του ΑΕΠ, όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο ΟΟΣΑ.

Μάλιστα, σε ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιαπωνία, το μέγεθος της αύξησης των εσόδων θα πρέπει να ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ, προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία χρέους – προϋπολογισμών.

Κι όλα αυτά, χωρίς να υπολογίζονται έκτακτες δαπάνες, όπως για παράδειγμα το κόστος της προσαρμογής στις νέες κλιματικές συνθήκες.

«Βασικές τάσεις, όπως η γήρανση του πληθυσμού και η αύξηση του κόστους υπηρεσιών θα διατηρήσουν τις πιέσεις στους κρατικούς προϋπολογισμούς» σχολίασε ο Οργανισμός, προσθέτοντας ότι οι δημοσιονομικές πιέσεις σχετίζονται και με το χρέος που διογκώθηκε εν μέσω της Covid-19.

Διαβάστε επίσης: Αναθεωρεί και το ΔΝΤ: Ανάπτυξη 6,5% στην Ελλάδα το 2021

Όσον αφορά το πώς ακριβώς θα προέλθει η απαιτούμενη αύξηση των εσόδων, ο ΟΟΣΑ δεν θεωρεί απαραίτητη την αύξηση των φόρων και αντ’ αυτού προτείνει μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της απασχόλησης και την άνοδο των ορίων συνταξιοδότησης.

Ένας συνδυασμός δράσεων σε αυτούς τους δύο τομείς θα μπορούσε να ανακόψει την προβλεπόμενη αύξηση των δημοσιονομικών πιέσεων έως τη δεκαετία του 2060, κατέληξε ο Οργανισμός.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News