Business & Finance Τρίτη 19/10/2021, 12:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το αμερικανικό κεφάλαιο σαρώνει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Νέχο χτύπημα στη Wolves

Το αμερικανικό κεφάλαιο σαρώνει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Τη περαιτέρω διείσδυση του αμερικανικού κεφαλαίου στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο επιβεβαίωσε η απόφαση του Peak6 Group από το Σικάγο να αποκτήσει μειοψηφικό πακέτο μετοχών στην αγγλική ομάδα της Wolves, στην οποία αγωνίζονται οι πρώην «ερυθρόλευκοι» Ζοσέ Σα και Ντανιέλ Ποντένσε.  

Το αμερικανικό fund, συγκεκριμένα, εξαγόρασε ένα -άγνωστο μέχρι στιγμής- μερίδιο μετοχών της κινεζικής Fosun Sports, η οποία ελέγχει το σύνολο των μετοχών της αγγλικής ομάδας από το 2016. 

Πρόκειται, μάλιστα, για τη δεύτερη ουσιαστική απόπειρα του  Peak6 Group να εμπλακεί ενεργά με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, καθώς μέχρι πρότινος διατηρούσε το 25% των μετοχών της ΑΦΚ Μπόρνμουθ, η οποία αγωνίζεται στην Championship.  

Παλαιότερα δε, είχε εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση της ιρλανδικής Dundalk, ενώ διατηρούσε κι ένα μικρό μερίδιο μετοχών στην ιταλική AS Roma.  

Η περίπτωση του Peak6 Group είναι ενδεικτική της διάθεσης των Αμερικανών να ασχοληθούν και να επενδύσουν περαιτέρω στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ήδη, άλλωστε, Αμερικανούς ιδιοκτήτες έχουν μια σειρά βρετανικές ομάδες, όπως η Arsenal, η Liverpool και η Manchester United.  

Το Εlliot Management Group, από την πλευρά του, απέκτησε το 2018 τον έλεγχο της ιταλικής AC Milan. Η Ares Management Corporation, επίσης, τον περασμένο Ιούνιο εξαγόρασε το 34% της ισπανικής Atletico Madrid, ενώ οι ιταλικές AS Roma, Venezia, Fiorentina, Spezia Calcio και Bologna έχουν ως ιδιοκτήτες Αμερικανούς επενδυτές. 

Το αμερικανικό κύμα, το οποίο σαρώνει τα τελευταία χρόνια το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, έρχεται να προστεθεί δίπλα στο αραβικό, το οποίο επίσης έχει κάνει αισθητή την παρουσία του, μέσω των απόκτησης σπουδαίων ομάδων, όπως η Παρί Σε Ζερμέν, η Μάντσεστερ Σίτι και προσφάτως η Newcastle. 

Κι όλα αυτά, ενώ οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της Γηραιάς Ηπείρου προσπαθούν να συνέλθουν από το οικονομικό χτύπημα της πανδημίας και την απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ως απόρροια των κλειστών γηπέδων και των μειωμένων τηλεοπτικών συμβολαίων.   

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News