Business & Finance Τρίτη 19/10/2021, 12:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βιλερουά (ΕΚΤ): Κανένας λόγος να αυξηθούν τα επιτόκια έως το τέλος του 2022

Ο πληθωρισμός θα επανέλθει κάτω από το 2% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους

Βιλερουά (ΕΚΤ): Κανένας λόγος να αυξηθούν τα επιτόκια έως το τέλος του 2022

Κανένας λόγος να αυξηθούν τα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το διάστημα από τώρα έως και το τέλος του 2022, δεν θεωρεί ότι υπάρχει ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, από τη στιγμή που ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να υποχωρήσει υπό του στόχου του 2% της κεντρικής τράπεζας. 

Παράλληλα, αναφορικά με τις ανησυχίες και το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Evergrande, ο Φρανσουά Βαλερουά ντε Γκαλό υποστήριξε ότι είναι ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να έχει έναν ευρύτερης κλίμακας αντίκτυπο, ωστόσο όπως τόνισε είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να απασχολήσει κυρίως τις κινεζικές αρχές. 

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Σε αναζήτηση φόρμουλας για τα ελληνικά ομόλογα

Μιλώντας στο ραδιόφωνο France Info, ο ντε Γκαλό υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα βρίσκεται υπό του 2% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. 

Την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να θεωρεί την επιτάχυνση του πληθωρισμό στην Ευρώπη ένα φαινόμενο προσωρινό και ότι δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι η πρόσφατη άνοδος ενσωματώνεται στους μισθούς.

Διαβάστε επίσης: Λαγκάρντ: Η Ευρωζώνη είναι ευάλωτη στα συστημικά σοκ

«Σήμερα, ο συνολικός πληθωρισμός είναι λίγο υψηλότερα από το 2%. Ωστόσο ξεκάθαρα πιστεύω ότι ο συνολικός πληθωρισμός θα επανέλθει κάτω από το 2% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους», δήλωσε ο Βιλερουά. «Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος, για παράδειγμα, η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια το επόμενο έτος», κατέληξε. 

Ερωτηθείς εάν η κρίση ρευστότητας στον κινεζικό κολοσσό Evergrande θα μπορούσε να μεταδοθεί σε όλο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, όπως συνέβη με την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, απάντησε: «Το πιο πιθανό αποτέλεσμα θα είναι κάποια επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης. Θεωρώ ότι η Evergrande συνιστά κυρίως πρόβλημα της Κίνας». 

Η κινεζική Evergrande, της οποίας το χρέος ξεπερνάει τα 300 δισ. δολάρια, έχει αθετήσει μια σειρά από οικονομικές υποχρεώσεις, προκαλώντας φόβους για μια νέα παγκόσμια οικονομική ύφεση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News