Business & Finance Δευτέρα 18/10/2021, 22:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Unctad: Στα 852 δισ.δολάρια οι άμεσες ξένες επενδύσεις στο α’ εξάμηνο

Unctad: Στα 852 δισ.δολάρια οι άμεσες ξένες επενδύσεις στο α’ εξάμηνο

Αύξηση παρουσίασαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε ολόκληρο τον κόσμο στο πρώτο εξάμηνο του 2021, καθώς οι ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη ανέκαμψαν δυναμικά από την κρίση της πανδημίας. 

Τα στοιχεία της Unctad (Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη) έδειξαν ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις από τις επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο έφθασαν την αξία των 852 δισ.δολαρίων στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αύξηση της τάξης των 373 δισ.δολαρίων από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Από αυτές, τα τρία-τέταρτα είχαν προορισμό τις πλούσιες οικονομίες του πλανήτη, καθώς οι επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν στις προοπτικές ταχείας ανάκαμψης, χάρη στους εμβολιασμούς. 

Η ανάκαμψη ήταν πολύ πιο ισχυρή απ΄ό,τι αναμενόταν, αν και ανισομερής, σύμφωνα με την Unctad. Eνώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις στις πλούσιες χώρες υπερδιπλασιάστηκαν συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2020 – με τις επενδύσεις στις ΗΠΑ να εκπροσωπούν το 88% του συνόλου – οι επιχειρήσεις έκαναν πίσω στις πιο φτωχές οικονομίες του πλανήτη με εκπροσώπηση μόλις 9%. 

Η απόκλιση αυτή αντανακλά τις προοπτικές ανάπτυξης για φέτος, με τις φτωχότερες οικονομίες να υπολείπονται σημαντικά λόγω της περιορισμένης πρόσβασης σε εμβόλια. Ωστόσο, οι ξένες επενδύσεις στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία – που κυριαρχείται από την Κίνα και έχει μεγαλύτερη πρόσβαση στα εμβόλια συγκριτικά με τις φτωχότερες χώρες – αυξήθηκαν 25%. 

Στα χρόνια που προηγήθηκαν της πανδημίας, οι αναδυόμενες χώρες ήταν αυτές που είχαν αποσπάσει αυξημένο μερίδιο από τις ξένες άμεσες επενδύσεις. Ωστόσο, το 2021 προμηνύεται διαφορετικό, εφόσον μάλιστα οι πλούσιες χώρες «είδαν» τις νέες τους επενδύσεις να μειώνονται στη διάρκεια του 2020. 

Επίσης, η Unctad θεωρεί πιθανό η ροή των άμεσων ξένων επενδύσεων να ξεπεράσει φέτος τα προ της πανδημίας επίπεδα, ενωρίτερα από ό,τι είχε προβλέψει αρχικά, οπότε έκανε λόγο για το 2022 ή αργότερα. 

Ο οργανισμός διαπιστώνει μεγάλη αύξηση των επενδύσεων σε προγράμματα υποδομών στις πλούσιες χώρες, στην Ασία και στη Λατινική Αμερική, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στα άνευ προηγουμένου κρατικά προγράμματα στήριξης και στο χαμηλό κόστος δανεισμού. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News