Business & Finance Δευτέρα 18/10/2021, 20:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

HΠΑ: Σε «κλοιό» απεργιών – Δυσαρέσκεια από εργαζομένους

HΠΑ: Σε «κλοιό» απεργιών – Δυσαρέσκεια από εργαζομένους

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν κατέβει χιλιάδες εργαζόμενοι στις ΗΠΑ απαιτώντας υψηλότερο μισθό και καλύτερες συνθήκες εργασίας, παρά το γεγονός ότι τα στούντιο του Χόλιγουντ και τα συνδικάτα που εκπροσωπούν τα μέλη των τηλεοπτικών και κινηματογραφικών συνεργείων κατέληξαν σε συμφωνία το Σαββατοκύριακο.

Εργαζόμενοι στη μονάδα της Kellogg στο Μέμφις του Τενεσί εμφανίζονται ιδιαίτερα απογοητευμένοι από τις περικοπές στις εισφορές υγειονομικής περίθαλψης, στα συνταξιοδοτικά οφέλη και στον χρόνο των διακοπών, με αποτέλεσμα 1.500 εργαζόμενοι να έχουν κατέβει σε απεργιακές κινητοποιήσεις στα εργοστάσια του Μίτσιγκαν, της Νεμπράσκα, της Πενσιλβάνια και του Τενεσί. «Δεν μπορούμε πλέον να δεχόμαστε πιέσεις και περικοπές από μία εταιρεία που παρουσιάζει εντυπωσιακά κέρδη», αναφέρουν εκπρόσωποι εργαζομένων. 

Με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να διάκειται θετικά απέναντι στους εργαζομένους και με μία αγορά εργασίας που παρουσιάζει μεγάλες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, τα εργατικά συνδικάτα είναι αποφασισμένα να δοκιμάσουν τις αντοχές των επιχειρήσεων. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 176 απεργίες έχουν πραγματοποιηθεί στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, εκ των οποίων οι 17 έγιναν μέσα στον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία του Cornell University.

«Οι εργαζόμενοι έχουν κατέβει σε απεργίες ζητώντας καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας», αναφέρει ο πρόεδρος της AFL – CIO, της μεγαλύτερης ένωσης εργατικών συνδικάτων των ΗΠΑ. 
«Η πανδημία εξήρε τις ανισότητες του συστήματος και οι εργαζόμενοι αρνούνται να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους από τις ακατάλληλες συνθήκες εργασίας και τις ανεπαρκείς μισθολογικές αποδοχές τους», προσθέτει. «Μπήκαμε σε νέα εποχή εργασιακών σχέσεων, »αναφέρει ο Χάρλεϊ Σέικεν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια. 

Τα μέλη των εργατικών συνδικάτων έχουν μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, κάτω από το 11% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ το 2020 από το 20% το 1983, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία. Ωστόσο, τώρα το 68% των Αμερικανών δηλώνει ότι θέλει να ανήκει σε κάποιο συνδικάτο, πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το 1965, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Gallup, ενώ στις ηλικίες 18 έως 29 ετών, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 78%. 

Σε ορισμένους τομείς, η δυσαρέσκεια των εργαζομένων είναι πολύ μεγαλύτερη. Για παράδειγμα, το 90% των ωριαίων εργαζομένων της Deere & Co. απέρριψε τη μισθολογική προσφορά της διοίκησης και έχουν κατέβει τώρα σε απεργία. Περί τους 10.000 εργαζομένους στη μεγαλύτερη κατασκευάστρια αγροτικού εξοπλισμού ζητά υψηλότερους μισθούς και περισσότερα συνταξιοδοτικά οφέλη. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News