Business & Finance Δευτέρα 18/10/2021, 18:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Μέτρα για την προστασία από τις υψηλές τιμές των καυσίμων 

Τον Σεπτέμβριο, η Ρώμη διέθεσε περισσότερα από 3 δισ. ευρώ για να περιορίσει την απότομη αύξηση των λογαριασμών

Ιταλία: Μέτρα για την προστασία από τις υψηλές τιμές των καυσίμων 

Σχέδια καταρτίζει η Ιταλία με σκοπό την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών των καυσίμων στο πλαίσιο των ευρύτερων σχεδίων για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας και την προστασία των καταναλωτών, σύμφωνα με κυβερνητικό διάταγμα το οποίο τέθηκε υπόψη του Reuters.

Σύμφωνα με το σχέδιο, που παρουσιάστηκε στο κοινοβούλιο για μια μη δεσμευτική γνωμοδότηση, θα δημιουργηθεί ένα εθνικό παρατηρητήριο στο υπουργείο Ενεργειακής Μετάβασης που θα παρακολουθεί την εξέλιξη στις τιμές των καυσίμων, εντός 90 ημερών από την ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ το διάταγμα.

Το διάταγμα, το οποίο χρειάζεται την τελευταία έγκριση από την κυβέρνηση, έχει σχεδιαστεί με γνώμονα να ενσωματώσει στο Σύνταγμα της Ιταλίας τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να θέσει τον καταναλωτή στο επίκεντρο της αγοράς ενέργειας.

Διαβάστε επίσης: Ντράγκι: Το καλύτερο μάθημα για την κλιματική κρίση ήταν όσα συνέβησαν το καλοκαίρι

Η άνοδος των τιμών λιανικής στην ηλεκτρική ενέργεια, έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., ενώ έχουν αναδυθεί φωνές που υποστηρίζουν ότι οι νέες πράσινες πολιτικές θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Τον Σεπτέμβριο, η Ρώμη διέθεσε περισσότερα από 3 δισ. ευρώ για να περιορίσει την απότομη αύξηση των λογαριασμών, η οποία προκλήθηκε από την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου.

Επί του παρόντος, η κυβέρνηση καταρτίζει μια σειρά μακροπρόθεσμων μέτρων για τη μείωση του λεγόμενου κόστους των συστημάτων στους λογαριασμούς, πιθανώς μετακυλίοντας αυτό το κόστος στο γενικό φορολογικό σύστημα. Οι χρεώσεις των συστημάτων, όπως το κόστος για τον παροπλισμό των πυρηνικών μονάδων και τα κίνητρα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αντιπροσωπεύουν περί του 20% των λογαριασμών των καταναλωτών στην Ιταλία.

Σύμφωνα με το διάταγμα, όταν ολοκληρωθεί η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην Ιταλία το 2023, οι προμηθευτές θα πρέπει να προσφέρουν στους πελάτες που θεωρούνται ευάλωτοι τιμές που θα αντανακλούν -μεταξύ άλλων-, τις τιμές της αγοράς χονδρικής.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Εξετάζεται ο διαμοιρασμός κουπονιών βενζίνης 

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας, ARERA, θα πρέπει να δημοσιεύει τα  μηνιαία στοιχεία για τις τιμές χονδρικής για να ενημερώνει τους τελικούς χρήστες -τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2025. Η ARERA καθορίζει επί του παρόντος τις τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές που παραμένουν στη μη απελευθερωμένη λιανική αγορά – περίπου το ένα τρίτο επί του συνόλου.

Τα μέτρα αυτά έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία οι πιέσεις προς τις κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη εντείνονται, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αύξηση στους λογαριασμούς ενέργειας και  να βοηθήσουν τις οικογένειες και τις μικρές επιχειρήσεις, την ώρα που οι οικονομίες βγαίνουν από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία. Την περασμένη εβδομάδα οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι θα διερευνήσουν διάφορες κινήσεις με σκοπό την άμβλυνση των τιμών, όπως την κοινή αγορά φυσικού αερίου από διάφορες χώρες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News