Business & Finance Κυριακή 17/10/2021, 20:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδόν άθικτες οι αποταμιεύσεις από την πανδημία – Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Σχεδόν άθικτες οι αποταμιεύσεις από την πανδημία – Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Αποταμιεύσεις ύψους 2,7 τρισ. δολαρίων συγκέντρωσαν από την επέλαση της πανδημίας οι καταναλωτές σε Ευρώπη και ΗΠΑ, τις οποίες δεν φαίνεται πως είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν. Το γεγονός αυτό αποτρέπει την ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης με κινητήριο δύναμη την κατανάλωση, ένα σενάριο στο οποίο ελπίζουν και οι δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε πολλές περιοχές της Ευρώπης πριν το καλοκαίρι, οι αποταμιεύσεις των καταναλωτών μειώθηκαν μόνο σε οριακό επίπεδο τουλάχιστον τον Αύγουστο. Αντιθέτως μάλιστα, στη γειτονική Ιταλία, οι αποταμιεύσεις αυξήθηκαν, όπως φάνηκε από τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στις ΗΠΑ, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg Economics.

Τα στοιχεία προκαλούν ανησυχία, αφού από τη μία πλευρά τα νοικοκυριά ενδέχεται να αντιμετωπίσουν την αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος χάρη στις αποταμιεύσεις. Από την άλλη όμως πλευρά η χαμηλή ζήτηση ενδέχεται να επιβαρύνει τη θέση των επιχειρήσεων, οι οποίες να ανταποκριθούν στον αυξανόμενο πληθωρισμό, καθιστώντας τις υψηλές τιμές μόνιμη κατάσταση.

Γιατί δεν ξοδεύουμε πια

Η επιφυλακτικότητα των ανθρώπων να ξοδέψουν οφείλεται εν μέρει στην ανησυχία για νέα έξαρση της πανδημίας. Ωστόσο, έκδηλες είναι και οι ανησυχίες σχετικά με το ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης, καθώς και οι βλέψεις τους στην αγορά εεργασίας.

Εκτός αυτού, όμως, οι καταναλωτικές συνήθειες ενδέχεται να έχουν αλλάξει σε μόνιμη βάση από την επέλαση της πανδημίας. Σχετική έκθεση της ΕΚΤ καταδεικνύει ότι πολλοί συνειδητοποίησαν κατά τη διάρκεια των lockdown πως δεν χρειάζεται να ξοδεύουν πολλά χρήματα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News