Business & Finance Σάββατο 16/10/2021, 18:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Η Ευρωζώνη είναι ευάλωτη στα συστημικά σοκ

Λαγκάρντ: Η Ευρωζώνη είναι ευάλωτη στα συστημικά σοκ

Η παγκοσμιοποιημένη φύση της οικονομίας της Ευρωζώνης την καθιστά εξαιρετικά ευάλωτη στα συστημικά σοκ που προκαλούνται από τις όποιες διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, τόνισε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να γίνει συνεχώς μεγαλύτερη πηγή για σοκ στην Ευρώπη, παρότι σταθεροποιητικός παράγοντας ενάντια στις διακυμάνσεις», επεσήμανε η ίδια στο πλαίσιο της Per Jacobsson Lecture του ΔΝΤ.

Μάλιστα, τόνισε πως τα προβλήματα στην τροφοδότηση προϊόντων παγκοσμίως επηρεάζουν περισσότερο την Ευρωζώνη σε σχέση με άλλες οικονομίες του κόσμου λόγω της έκθεσης του μποκ στην παγκοσμιοποίηση.

Πληθωρισμός

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η πρόεδρος της ΕΚΤ έκανε λόγω για κατά πάσα πιθανότητα παροδικό φαινόμενο. Η ίδια δεσμεύτηκε για συνέχιση της στήριξης της Ευρωζώνης για όσο παραμένουν εμφανείς οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία του μπλοκ.

«Ο πληθωρισμός σε μεγάλο βαθμό είναι παροδικός», επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά η Λαγκάρντ, ενώ σημείωσε πως η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις για μισθούς και άλλους παράγοντες που θα μπροούσαν να ανεβάσουν τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα μακροπρόθεσμα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News