Business & Finance Τρίτη 8/12/2020, 19:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το εμβόλιο έφτασε, η ανάκαμψη θα αργήσει

Το εμβόλιο έφτασε, η ανάκαμψη θα αργήσει

Η σημερινή έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού στη Βρετανία, σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής για την πανδημία του κορωνοϊού, ένα χρόνο παρά κάτι ημέρες, αφότου έκανε την εμφάνισή του στην επαρχία Γουχάν στην Κίνα, πριν συστηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Η φονική του προέλαση έχει στοιχίσει σε περισσότερο από 1,5 εκατ. ζωές, ενώ έχει σχεδόν καταστρέψει μεγάλα τμήματα της παγκόσμιας οικονομίας. 
Η ανάπτυξη των εμβολίων και ο συνεπακόλουθος εμβολιασμός που θα ακολουθήσει σε όλες τις χώρες του κόσμου, έχουν δημιουργήσει προσδοκίες ότι η ζωή θα επιστρέψει στην κανονικότητα και μαζί της και η παγκόσμια οικονομία. 

Η διανομή εμβολίων κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους σαφώς και αναμένεται να πυροδοτήσει μια οικονομική άνθηση, με τις επιχειρήσεις που εξαναγκάσθηκαν να κλείσουν στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας να επιστρέφουν σε λειτουργία, ενώ και η ζήτηση στους κλάδους με σχεδόν μηδενική κίνηση θα ανακάμψει.

Ωστόσο οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η ανάκαμψη μπορεί να μην γίνει τόσο αισθητή όσο αναμένουν ορισμένοι.

«Η ανάκαμψη βάσει της προϊστορίας αναμένεται να είναι ισχυρή, εντούτοις δεν θα είναι για πολλούς, καθώς μπροστά μας έχουμε αναταράξεις και μεταβλητότητα», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο Μπεν Μέι, διευθυντής παγκόσμιων μακροοικονομικών ερευνών στην Oxford Economics, σε σημείωμα.

Ο Μέι αναμένει ότι το 2021 το παγκόσμιο ΑΕΠ θα σημειώσει την ισχυρότερη ισχυρότερη από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Ωστόσο, δεδομένου ότι η εκτίναξη αυτή απλά θα επαναφέρει την κατάσταση στα επίπεδα πριν από την πανδημία «είναι απίθανο να νιώσουμε ότι θα είναι η καλύτερη χρονιά σε τέσσερις δεκαετίες».

Ορισμένοι κλάδοι θα ανακάμψουν περισσότερο από άλλουςς. Η μεταποίηση έδειξε αντοχές και είναι πιθανό να αντιδράσει άμεσα, ενώ ο κλάδος των υπηρεσιών -ιδιαίτερα τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων- θα έχει πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης.

Από τη μεριά του ο Νιλ Σέρινγκ της Capital Economics εκτιμάει ότι έως τα μέσα του επόμενου έτους, το παγκόσμιο ΑΕΠ  θα έχει επιστρέψει στα προ-κορωνοϊού επίπεδα, παρόλα αυτά, στην προηγούμενη πορεία της θα επιστρέψει πλήρως έως το 2024.  

«Ο ιός έχει προκαλέσει μεγάλη ανομοιομορφία στην οικονομία», αναφέρει. «Αυτές οι αποκλίσεις δεν θα εξαφανιστούν το 2021, αλλά είναι πολύ πιθανό να περιορισθούν καθώς ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει και οι οικονομίες που έχουν πληγεί περισσότερο θα αρχίζουν να βρίσκουν τα πατήματά τους».
Στις δικές τους προβλέψεις οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs είναι ακόμη πιο απαισιόδοξοι. 

«Παρά τις ενθαρρυντικές βραχυπρόθεσμες προοπτικές, διακρίνουμε σημαντικούς κινδύνους, διότι σε περίπτωση που οι κυβερνήσεις δεν διατηρήσουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα κατά τους ψυχρότερους μήνες, τότε η εξάπλωση μπορεί να ανέλθει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα», υπογράμμισαν σε ενημερωτικό σημείωμα.

moneyreview.gr με πληρφορίες από cnnbusiness

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News