Business & Finance Πέμπτη 14/10/2021, 16:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Σε υψηλό 11 ετών οι τιμές παραγωγού τον Σεπτέμβριο 

ΗΠΑ: Σε υψηλό 11 ετών οι τιμές παραγωγού τον Σεπτέμβριο 

Ανοδικά κινήθηκαν και τον Σεπτέμβριο οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, «σκαρφαλώνοντας» σε ετήσια βάση σε υψηλό έντεκα ετών, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών εξαιτίας της έλλειψης που παρατηρείται συνεχίζουν ακάθεκτες. 

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι τιμές παραγωγού τον προηγούμενο μήνα ανέβηκαν στο 8,6%, από 8,3% τον Αύγουστο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2010, όταν και ο τρόπος της εν λόγω έρευνας αναθεωρήθηκε.

Εντούτοις, σε μηνιαία βάση οι τιμές παραγωγού επιβραδύνθηκαν ελαφρώς, υποχωρώντας στο 0,5%, από 0,7% τον Αύγουστο. Η μεταβολή των τιμών παραγωγών τόσο σε μηναία όσο και σε ετήσια βάση, ήταν χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για ρυθμό 0,6% και 8,7% αντίστοιχα. 

Τα στοιχεία αυτά έρχονται μια ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση των αντίστοιχων στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, ο οποίος συνέχισε να κινείται σε υψηλά επίπεδα διαμορφούμενος στο 5,4% σε ετήσια βάση, από 5,3% τον Αύγουστο κι έναντι εκτιμήσεων για ίδιο ποσοστό (5,3%) και 0,4% σε μηνιαία από 0,3% ένα μήνα νωρίτερα κι εκτιμήσεων επίσης για το ίδιο ποσοστό με αυτό του Αυγούστου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News