Business & Finance Τετάρτη 13/10/2021, 15:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πούτιν: Έτοιμη η Ρωσία να δώσει στην Ευρώπη το φυσικό αέριο που χρειάζεται

Αλλά η ενεργειακή κρίση «είναι αποτέλεσμα εσφαλμένων πολιτικών, όχι περιορισμένης προσφοράς»

Πούτιν: Έτοιμη η Ρωσία να δώσει στην Ευρώπη το φυσικό αέριο που χρειάζεται

Έτοιμη να αυξήσει σε επίπεδα – ρεκόρ τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι η Ρωσία, όπως διαβεβαίωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Έσπευσε πάντως να αφήσει αιχμές για τη στρατηγική των Ευρωπαίων, τονίζοντας πως οι ραγδαίες ανατιμήσεις είναι αποτέλεσμα «εσφαλμένων πολιτικών και όχι περιορισμένης προσφοράς».

Από το βήμα του συνεδρίου Russian Energy Week, ο Ρώσος πρόεδρος απέφυγε την όποια ευθεία αναφορά στον αγωγό Nord Stream 2, που δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση από την Ε.Ε., εν μέσω διχογνωμίας. Πρόκειται για ένα έργο που από τη μία θα αύξανε αισθητά την προσφορά αερίου στη γηραιά ήπειρο, αλλά από την άλλη θα ενίσχυε έτι περαιτέρω την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία ενώ διεκηρυγμένος στόχος είναι ακριβώς το αντίθετο. 

Διαβάστε ακόμη: Όταν η Ρωσία κρατάει τα κλειδιά

«Μπορούμε να εγγυηθούμε απρόσκοπτη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι έως τα τέλη του έτους οι προμήθειες φυσικού αερίου στην αγορά θα φτάσουν σε επίπεδα – ρεκόρ» σημείωσε ο Πούτιν. Πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι απολύτως έτοιμη να συζητήσει πρόσθετα μέτρα με τους Ευρωπαίους για να αυξήσει τις ροές. 

Να σημειωθεί ότι σήμερα η Ε.Ε. καλύπτει το 43% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Τα αποθέματά της κινούνται σε χαμηλά δεκαετίας μετά και τον περσινό βαρύ χειμώνα, με αποτέλεσμα η εξάρτηση αυτή να γιγαντώνεται και να κάνει ορισμένους να μιλήσουν για έναν άτυπο ρωσικό εκβιασμό. Θεωρούν ότι η Ρωσία εσκεμμένα κράτησε από τον Σεπτέμβριο και έπειτα σε χαμηλά επίπεδα τις ροές για να τροφοδοτήσει έτι περαιτέρω το ράλι στις τιμές της ενέργειας και να κάμψει τις αντιστάσεις απέναντι στον νέο αγωγό της- κάτι που ωστόσο η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News