Business & Finance Τρίτη 12/10/2021, 22:26
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Βρετανία: Αναμένονται τέσσερις ακόμη πτωχεύσεις προμηθευτών ενέργειας

Βρετανία: Αναμένονται τέσσερις ακόμη πτωχεύσεις προμηθευτών ενέργειας

Nέo «κύμα» πτωχεύσεων προμηθευτών ενέργειας αναμένεται να ανακοινώσει η ρυθμιστική αρχή ενέργειας Ofgem της Βρετανίας, ίσως και την Τετάρτη, καθώς η κρίση στη βιομηχανία ενέργειας κλιμακώνεται. Ηδη, η Ofgem είχε προειδοποιήσει εδώ και αρκετές μέρες για το ενδεχόμενο αυτό, καθώς οι χονδρικές τιμές ενεργείας συνεχίζουν την ανιούσα με αμείωτο ρυθμό. 

Τουλάχιστον τέσσερις πάροχοι ενέργειας βρίσκονταν σε συζητήσεις με την Ofgem την Τρίτη για ένταξη στο σύστημα Προμηθευτή Τελευταίας Επιλογής της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, όπου οι πελάτες εταιρειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα μεταφέρονται σε άλλη εταιρεία, σύμφωνα με πηγές από τη βρετανική αγορά ενέργειας. Η Ofgem αρνήθηκε μέχρι στιγμής κάθε σχόλιο. 

Αρκετές πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ανέστειλαν τις συναλλαγές τους τις τελευταίες εβδομάδες στο σύστημα προσφοράς, καθώς οι τιμές άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ και τα ανώτατα όρια χρέωσης δεν επέτρεψαν σε μικρότερες εταιρείες να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος. 

 

Οι τιμές χονδρικής φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί τους τελευταίους μήνες καθώς η οικονομική δραστηριότητα ξεκίνησε εκ νέου μετά τα lockdowns που επιβλήθηκαν λόγω πανδημίας και η αυξημένη ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Ασία περιόρισε τις προμήθειες προς την Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 12 πάροχοι ενέργειας στη Βρετανία έχουν ήδη καταρρεύσει φέτος, επηρεάζοντας περισσότερους από 2 εκατομμύρια καταναλωτές. Οι εννέα εξ αυτών, μάλιστα, κατέρρευσαν τον Σεπτέμβριο, συμπεριλαμβανομένων των Enstroga, Igloo Energy και Symbio Energy, αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν τις αστρονομικές τιμές του φυσικού αερίου.

Στους τέσσερις παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας που αναμένεται να αναστείλουν τη λειτουργία τους συμπεριλαμβάνεται η Pure Planet, η οποία δέχθηκε το τελικό χτύπημα από την απόφαση της ΒΡ να σταματήσει να στηρίζει οικονομικά την εταιρεία. 

Μέχρι στιγμής, η British Gas παραμένει ο πρωταγωνιστής της αγοράς με επτά εκατομμύρια πελάτες, ενώ η E.ON Next, το νέο brand που συνδυάζει καταναλωτές από την E.ON και την npower, έχει 5,2 εκατομμύρια πελάτες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Sky News

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News