Business & Finance Τρίτη 12/10/2021, 20:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

G20: Στήριξη του Αφγανιστάν, ακόμη και με συνεργασία με τους Ταλιμπάν

G20: Στήριξη του Αφγανιστάν, ακόμη και με συνεργασία με τους Ταλιμπάν

Αποφασισμένες να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν είναι οι 20 ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη, ακόμη και αν χρειαστεί να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, μετά τη λήξη της συνόδου της G20.

«Ουσιαστικά υπήρξε σύγκλιση απόψεων σχετικά με την ανάγκη αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης», δήλωσε ο Ντράγκι μετά την ολοκλήρωση της συνόδου. 

Από τις 15 Αυγούστου, όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τη χώρα, το Αφγανιστάν βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης. Ακόμη και πριν την εισβολή των Ταλιμπάν, η χώρα αντιμετώπιζε ξηρασία, καθώς και φτώχεια ως συνέπεια των δεκαετιών πολέμου. Αποτέλεσμα της κρίσης ήταν και η πυροδότηση προσφυγικού κύματος στις γειτονικές χώρες.

Στη σύνοδο της G20 έλαβαν μέρος ηγέτες των ισχυρότερων οικονομιών, μεταξύ αυτών ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπαίντεν και ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Νερέντρα Μόντι, καθώς και ένα μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων ηγετών. Ωστόσο, από την ψηφιακή συνεδρίαση έλειπαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Διαβάστε επίσης: Ε.Ε.: 1 δισ. ευρώ για το Αφγανιστάν – Αποκλειστικά προς το λαό η στήριξη

Ωστόσο, ο Ντράγκι, ο οποίος και ήταν ο πρόεδρος της συνεδρίασης, επεσήμανε ότι οι απουσίες δεν μείωσαν τη σημασία της συνόδου. «Αυτή ήταν η πρώτη πολυμερής απάντηση στην κρίση του Αφγανιστάν…η πολυμέρεια επιστρέφει, με δυσκολία, αλλά επιστρέφει», επεσήμανε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Δεν αναγνωρίζουν την κυβέρνηση

Οι ηγέτες των κρατών που συμμετείχαν συμφώνησαν ομόφωνα ότι οφείλουν να μετριάσουν την κρίση στο Αφγανιστάν, όπου η ρευστότητα των τραπεζών μειώνεται, οι δημόσιοι υπάλληλοι μένουν απλήρωτοι και οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί, αφήνοντας μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε πείνα.

«Είναι δύσκολο να βρει κανείς τρόπο να βοηθήσει τον πληθυσμό του Αφγανιστάν χωρίς να εμπλέξει τους Ταλιμπάν…αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τους αναγνωρίζουμε» ως νόμιμη κυβέρνηση της χώρας, τόνισε ο Ντράγκι.

Ο ίδιος επεσήμανε επίσης ότι οι Ταλιμπάν θα κριθούν από τις πράξεις τους και όχι τα λόγια τους, καθώς η διεθνής σκηνή ανησυχεί ιδίως για τα δικαιώματα των γυναικών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News