Business & Finance Τρίτη 12/10/2021, 19:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε.: 1 δισ. ευρώ για το Αφγανιστάν – Αποκλειστικά προς το λαό η στήριξη

Ε.Ε.: 1 δισ. ευρώ για το Αφγανιστάν – Αποκλειστικά προς το λαό η στήριξη

Για πακέτο στήριξης 1 δισ. ευρώ για την οικονομική στήριξη του Αφγανιστάν δεσμεύτηκε η Ε.Ε. στο πλαίσιο της συνόδου της G20 που πραγματοποίηθηκε νωρίτερα ψηφιακά.

Στο πακέτο στήριξης, περιλαμβάνονται 300 εκατ. ευρώ, τα οποία το μπλοκ είχε υποσχεθεί ήδη πως θα διοχετεύσει στη χώρα, η οποία βρίσκεται σε πλήρη οικονομική, πολιτική και κοινωνική αναστάτωση από τον Αύγουστο, όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να στηρίξει αποκλειστικά τον πληθυσμό του Αφγανιστάν, αλλά και τις γειτονικές χώρες, οι οποίες πρώτες ανταποκρίθηκαν οικονομικά για τη στήριξη της χώρας. Ειδικότερα, το μπλοκ προσπαθεί να αποφύγει την οικονομική στήριξη των Ταλιμπάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που ανέλαβαν τα ηνία του κράτους, η διεθνής κοινότητα διέκοψε πλήρως τις ροές προς τη νέα κυβέρνηση, παρότι η χώρα και το τραπεζικό σύστημα στηρίζονταν σε τεράστιο βαθμό στη ρευστότητα από ξένες χώρες.

Καμία ενίσχυση στους Ταλιμπάν

Στο πλαισιο αυτό, η Ε.Ε. θα συνεχίσει με το «πάγωμα» της αναπτυξιακής στήριξης που διοχέτευε πριν την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μπλοκ δεν έχει αναγνωρίσει ως νόμιμο το καθεστώς των Ταλιμπάν.

«Ο πληθυσμός του Αφγανιστάν δεν θα έπρεπε να πληρώνει το τίμημα για τις ενέργειες των Ταλιμπάν», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Για το λόγο αυτό το πακέτο στήριξης είναι για τον λαό του Αφγανιστάν και τους γείτονες της χώρες, οι οποίοι πρώτοι έδωσαν βοήθεια», συμπλήρωσε η ίδια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Associated Press

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News