Business & Finance Τρίτη 12/10/2021, 18:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντυπωσιακό το ντεμπούτο του πράσινου ομολόγου της Ε.Ε.

Εντυπωσιακό το ντεμπούτο του πράσινου ομολόγου της Ε.Ε.

Σε ιστορικό υψηλό ανήλθε η ζήτηση για το πρώτο πράσινο ομόλογο της Ε.Ε., αφού το μπλοκ πούλησε τίτλους αξίας 12 δισ. ευρώ με αποπληρωμή το 2037. Οι παραγγελίες σήμερα που το πράσινο ομόλογο έκανε το ντεμπούτο του σκαρφάλωσαν σε τίτλους αξίας 135 δισ. ευρώ σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ντεμπούτο του Βρετανικού πράσινου ομολόγου που έλαβε χώρα τον προηγούμενο μήνα δεν είχε τόση επιτυχία. Εξάλλου, οι σημερινές παραγγελίες και πωλήσεις είναι μόνο το πρώτο βήμα για την εκπλήρωση του προγράμματος αξίας 250 δισ. ευρώ σε πωλήσεις ομολόγων.

Τα κέρδη θα διανεμηθούν στα κράτη μέλη της Ε.Ε. για επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας, μεταξύ άλλων στην ενεργειακή αποδοτικότητα, στην καθαρή ενέργεια και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Αναμένεται πως οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τη διαδικασία, καθώς είναι επιφυλακτικοί για τυχόν περιπτώσεις greenwashing, δηλαδή για επιχειρήσεις που παρουσιάζονται ως πράσινες και περιβαλλοντικά συνειδητές, ώστε να απολαμβάνουν τα προνόμια, χωρίς ωστόσο να έχουν σταματήσει ή μειώσει στην πραγματικότητα τις ρυπογόνες δραστηριότητες και επενδύσεις τους.

Διαβάστε επίσης: UBS: Ευκαιρία για τις ευρωπαϊκές τράπεζες το Green Deal

Επιπλέον, οι τράπεζες θα παρακολουθούν στενά τη διαδικασία γύρω από την πώληση του πράσινου ομολόγου. Συγκεκριμένα, οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών θα θέσουν αυστηρούς όρους σχετικά με την κατηγοριοποίηση των δραστηριοτήτων ως περιβαλλοντικές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεδομένης της ταχύτητας με την οποία εκδόθηκε το πρώτο πράσινο ομόλογο, οι αρμόδιες αρχές και τα κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη επισήμως εγκρίνει τους όρους έκδοσής του.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News