Business & Finance Τρίτη 8/12/2020, 15:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Εμπορική συμφωνία με Ισλανδία και Νορβηγία

Βρετανία: Εμπορική συμφωνία με Ισλανδία και Νορβηγία

Την ώρα που οι εμπορικές συνομιλίες της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μετά το Brexit αδυνατούν να απεμπλακούν από το πολύμηνο αδιέξοδο, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον κατέληξε σε εμπορική συμφωνία με την Ισλανδία και τη Νορβηγία, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη, η Ντάουνιγκ Στριτ. 

Βάσει της νέας συμφωνίας το 95% των αγαθών με τη Νορβηγία και το 90% με την Ισλανδία θα διακινούνται χωρίς δασμούς, εξασφαλίζοντας έτσι στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις ότι θα συνεχίσουν να συναλλάσσονται με τους ίδιους όρους που υφίστανται επί του παρόντος. 

Το συνολικό εμπόριο της Βρετανίας με τις δύο αυτές χώρες ανήλθε στις 27 δισ. λίρες το 2019, με τις 20 δισ. λίρες εξ αυτών να αφορά συναλλαγές προϊόντων. 

Επιπλέον υπό τη συμφωνία αυτή, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων των βρετανικών επιχειρήσεων δεν θα υπόκεινται σε δασμολόηγηση. Παράλληλα οι Βρετανοί καταναλωτές θα μπορούν να προμηθεύονται κατεψυγμένα ψάρια από τις δύο χώρες, δίχως επιπλέον επιβάρυνση της τιμής τους. Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η βρετανική κυβέρνηση, περισσότερο από το 30% των εισαγωγών φιλέτων ψαριού προήλθαν από την Ισλανδία, μεγάλο μέρος των οποίων χρησιμοποιείται στο διάσημο βρετανικό φαγητό fish and chips. 

Απουσία της συμφωνίας οι φόροι των βρετανικών εισαγωγών από τις Ισλανδία και Νορβηγία, θα μπορούσαν να επιβαρυνθούν με επιπλέον 65 εκατ. λίρες, βάσει των εμπορικών προϋποθέσεων υπό τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News