Business & Finance Δευτέρα 11/10/2021, 22:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε.: Εξετάζει την απο κοινού αγορά φυσικού αερίου

Ε.Ε.: Εξετάζει την απο κοινού αγορά φυσικού αερίου

Στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο αγοράς φυσικού αερίου απο κοινού για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με σχετικό προσχέδιο, το μποκ εξετάζει εναλλακτικές όσον αφορά την προστασία από το ράλι των τιμών ενέργειας.

Η Κομισιόν αναμένεται πως θα δημοσιεύσει αυτή την εβδομάδα μια σειρά μέτρων, τα οποία οι χώρες της Ε.Ε. θα μπορούν να αξιοποιήσουν, ώστε να αντιδράσουν με αποδοτικό τρόπο στην εκτόξευση των τιμών ενέργειας. Πρόκειται για μηχανισμό που ανταποκρίνεται στις επανειλημμένες ελλείψεις ορισμένων κρατών του μποκ για μία κοινή λύση στις τιμές – ρεκόρ του φυσικού αερίου και της ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η Κομισιόν θα εξετάσει τα πιθανά οφέλη από μια σύμπραξη των χωρών της Ε.Ε. για αγορά φυσικού αερίου από κοινού.

Οι χώρες θα μπορούν να αγοράσουν συλλογικά φυσικό αέριο για να δημιουργήσουν ένα στρατηγικό απόθεμα, σημειώνεται στο προσχέδιο, ενώ η συμμετοχή σε ένα τέτοιο σχέδιο θα είναι εθελοντική.

Διαβάστε επίσης: Ε.Ε.: Στο τραπέζι η δημιουργία στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου

Το προσχέδιο, το οποίο ενδέχεται να αλλάξει μέχρι τη δημοσίευση του τελικού κειμένου την Τετάρτη, επιβεβαιώνει ταυτόχρονα ότι τα μέτρα που πήραν οι εθνικές κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν το ράλι των τιμών, όπως για παράδειγμα ο καθορισμός τιμής πλαφόν και οι προσωρινές μειώσεις στους φόρους, είναι συμβατά με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Επίσης, μπορούν εν μέρει να χρηματοδοτηθούν από τα έσοδα που οι εθνικές κυβερνήσεις συγκεντρώνουν από την ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα.

Παρόλα αυτά, δεν συμφωνούν όλες οι χώρες στην από κοινού αγορά φυσικού αερίου. Η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν προειδοποιήσει κατά μιας τέτοιας παρέμβασης στην αγορά, ενώ το Βέλγιο έχει εκφράσει αμφιβολίες για το αν οι κοινές αγορές στο φυσικό αέριο θα μπορούσαν να κάμψουν τις τιμές, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιήσουν τους πόρους του προϋπολογισμού της Ε.Ε. και το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανακαίνιση κτιρίων προκειμένου να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια. 

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, η Κομισιόν αναφέρει ότι η πιο αποτελεσματική άμυνα στην άνοδο των τιμών είναι η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η μείωση της έκθεσης των χωρών στις μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News