Business & Finance Δευτέρα 11/10/2021, 18:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμια Τράπεζα: Έκκληση για συγκέντρωση 100 δισ. δολαρίων – Διερύνεται η ανισότητα

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας δήλωσε ότι η πανδημία ανέτρεψε τις προσπάθειες για μείωση του χάσματος

Παγκόσμια Τράπεζα: Έκκληση για συγκέντρωση 100 δισ. δολαρίων – Διερύνεται η ανισότητα

Στην συγκέντρωση 100 δισ. δολαρίων από δωρεές προσβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις «τραγικές ανατροπές στην ανάπτυξη» που προκάλεσε η πανδημία, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του προέδρου της, Ντέιβιντ Μαλπάς. 

Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ανάπτυξη 5,7% για τη διεθνή οικονομία το 2021 και 4,4% για το 2022. Ωστόσο, ο Μαλπάς επεσήμανε ότι διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών και του αναπτυσσόμενου κόσμου. Επίσης, δήλωσε ότι οι προσπάθειες για μείωση της ακραίας φτώχειας μέχρι το τέλος του έτους έχουν ανατραπεί, σε ορισμένες περιπτώσεις κατά μία δεκαετία.

Ο ίδιος τόνισε ότι λόγω των επίμονων προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις εξάρσεις της COVID-19, υπάρχουν ενδείξεις για επιβράδυνση της διεθνούς δραστηριότητας. «Η πρόβλεψη είναι απαιτητική για ένα μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου, με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, πληθωρισμού, περιορισμένη στήριξη, λίγες θέσεις εργασίας και ελλείψεις που επεκτείνονται στο φαγητό, το νερό και την ηλεκτροδότηση», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Μαλπάς έκανε λόγο για αύξηση της ανισότητας με ταχείας ρυθμούς. Ενδεικτικά, το εισόδημα κατά κεφαλήν στις ανεπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν 5% το 2021, ενώ στον αναπτυσσόμενο κόστο 0,5%.

Μάλιστα, τα επίπεδα ανάπτυξης στον ανεπτυγμένο κόσμο φτάνουν ήδη σε κατάσταση προ πανδημίας, ενώ οι αναπτυσσόμενες θα καταγράψουν ρυθμό ανάπτυξης 4% χαμηλότερο σε σχέση με τις προβλέψεις για το 2022.

Για την αντιμετώπιση της ανισότητας, η Παγκόσμια Τράπεζα προσπαθεί να συγκεντρώσει 100 δισ. δολάρια σε δωρεές από ανεπτυγμένες οικονομίες, προκειμένου να ενισχύσει το ταμείο του International Development Association, το οποίο επενδύει στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Νωρίτερα μέσα στο έτος, οι υπουργοί Οικονομικών από χώρες της Αφρικής είχαν κάνει την ίδια πρόταση στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Ελάφρυνση χρέους για 24 χώρες

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μαλπάς απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για την μείωση του μη βιώσιμου χρέους που φερουν πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Ο ίδιος τόνισε ότι το χρέος των κρατών με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα αυξήθηκε κατά 12% το 2020, στο ιστορικό επίπεδο των 860 δισ. δολαρίων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News