Business & Finance Παρασκευή 8/10/2021, 22:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Το πλουσιότερο 1% έχει περιουσία μεγαλύτερη από ολόκληρη τη μεσαία τάξη

ΗΠΑ: Το πλουσιότερο 1% έχει περιουσία μεγαλύτερη από ολόκληρη τη μεσαία τάξη

Συρρίκνωση παρουσιάζει η «μεσαία τάξη» των ΗΠΑ, καθώς διαθέτει πλέον μικρότερο μερίδιο πλούτου από το πλουσιότερο 1% της χώρας.

Το 60% των αμερικανικών νοικοκυριών της μεσαίας τάξης «είδε» τη συνολική του περιουσία να υποχωρεί στο 26,6% του εθνικού πλούτου, στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τριών δεκαετιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Φέντεραλ Ριζέρβ. Την ίδια στιγμή, το πλουσιότερο 1% έχει μεγαλύτερο μερίδιο, στο 27%, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. 

Το κορυφαίο 1% αντιστοιχεία σε περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά τα οποία έχουν εισόδημα μεγαλύτερο από 500.000 δολάρια τον χρόνο, από τα συνολικά σχεδόν 130 εκατ. νοικοκυριά.

Από την άλλη πλευρά, τα 77,5 εκατ. νοικοκυριά που ανήκουν στο μεσαίο 60% κερδίζουν από 27.000 μέχρι 141.000 δολάρια τον χρόνο.

Τα στοιχεία δείχνουν την αργή διάβρωση της οικονομικής ασφάλειας των νοικοκυριών της μεσαίας τάξης, η οποία συνεχίστηκε και εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού παρά τα τρισεκατομμύρια δολάρια που ξόδεψε η αμερικανική κυβέρνηση σε πακέτα στήριξης. 

Τα τελευταία 30 χρόνια, 10 ποσοστιαίες μονάδες του αμερικανικού πλούτου μετατοπίστηκαν στο κορυφαίο 20%, το οποίο κατέχει πλέον το 70% του συνολικού πλούτου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed.

Πριν από μία γενιά, η μεσαία τάξη κατείχε πάνω από το 44% των ακινήτων στη χώρα, ενώ τώρα το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει στο 38%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News