Business & Finance Παρασκευή 8/10/2021, 17:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φ. Πανέτα: Απαιτείται άμεση ρύθμιση της ψηφιακής οικονομίας

Η ΕΚΤ ξεκίνησε την πρώτη φάση έρευνας για την έκδοση ψηφιακού ευρώ

Φ. Πανέτα: Απαιτείται άμεση ρύθμιση της ψηφιακής οικονομίας

Η επέκταση της ψηφιακής χρηματοοικονομικής ενδέχεται να υπονομεύσει την αντοχή του χρηματοπιστωτικού συστήματος παγκοσμίως και κατά συνέπεια να το αφήσει εκτεθειμένο σε ισχυρότερα σοκ, σύμφωνα με τον Φάμπιο Πανέτα, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Στο πλαίσιο ομιλίας του για τι προκλήσεις από τα stablecoins και το ψηφιακό ευρώ, o Φ. Πανέτα δήλωσε ότι απαιτείται ενδυνάμωση του χρηματοπιστωτικού κλάδου εκτός των τραπεζών και κοινή προσέγγιση των αρμόδιων αρχών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο ίδιος εστίασε στα παραδείγματα των big tech και των stablecoins προκειμένου να αποδείξει ότι η ταχεία ανάπτυξή τους δημιουργεί κινδύνους που πρέπει να αντιμετωπιστούν εκ των προτέρων. Ειδικότερα, τόνισε ότι οι δύο αυτοί παράγοντες προκαλούςν τρεις δοκιμασίες. Αρχικά, με την ταχύτατη επέκταση των υπηρεσιών τους, οι μεγάλες τεχνολογικές ενδέχεται να αναλάβουν και το ρόλο των παραδοσιακών τραπεζών, αποκτώντας υπερβολικά μεγάλη δύναμη και δυσχεραίνοντας τον ανταγωνισμό και την προστασία δεδομένων.

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ στο «MR»: Ναι στα cryptos, αλλά με κανόνες

Επίσης, τα περιουσιακά στοιχεία των big tech αυξάνονται ταχύτατα και έχουν τετραπλασιαστεί από το 2011 στα 400 δισ. δολάρια. Συνεπώς, οι τεχνολογικές εταιρείες αναμένεται πως θα αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη επιρροή στις δυναμικές των παγκόσμιων αγορών. Τέλος, οι big tech αναπτύσσουν ψηφιακά μέσω πληρωμών στην μορφή stablecoins, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τη δομή της χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης.

Πρόληψη

Προκειμένου να καθοριστούν οι κατάλληλοι κανόνες για την αντιμετώπιση κινδύνων από μη τραπεζικές οντότητες του χρηματοπιστωτικού κλάδου χρειάστηκε να παρέλθει μία περίοδος ισχυρούς κρίσης, τόνισε ο Φ. Πανέτα. «Δεν θα πρέπει να περιμένουμε για μία ακόμη κρίση για τη ρύθμιση της συνεχώς πιο ψηφιοποιημένης οικονομίας από νέους διεθνείς παίκτες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Διαφορετικά, προειδοποίησε, ενδέχεται να δούμε μία αιφνίδια τεχνολογική μεταβολή, που θα ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για τη διεθνή οικονομία. Ο ίδιος επεσήμανε τέλος ότι οι κανόνες ρύθμισης είναι απαραίτητοι αλλά ανεπαρκείς και προσέθεσε ότι οι κεντρικές τράπεζες οφείλουν να ενισχύσουν την ψηφιακή τους παρουσία.

Για το λόγο αυτό και η ΕΚΤ ξεκίνησε έρευνα σχετικά με το ενδεχόμενο διοχέτευσης ψηφιακού ευρώ (central bank digital currency-CBDC), τα οποία κατά τον Φ. Πανέτα είναι απαραίτητα και αποτελούν θεμέλιο σταθερότητας για τις πληρωμές και το οικοσύστημα της ψηφιακής χρηματοοικονομικής. Για το λόγο αυτό απαιτείται κατά τον ίδιο συνεργασία με διεθνείς φορείς και κυβερνήσεις σε όλα τα επίπεδα.

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News