Business & Finance Παρασκευή 8/10/2021, 16:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Μεγάλη επιβράδυνση των νέων θέσεων εργασίας τον Σεπτέμβριο 

ΗΠΑ: Μεγάλη επιβράδυνση των νέων θέσεων εργασίας τον Σεπτέμβριο 

Ανέκοψε απότομα ταχύτητα ο ρυθμός αύξησης των νέων θέσεων εργασίας τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ αισθητά χαμηλότερα του αναμενομένου, με την απόσυρση των κυβερνητικών προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης να επιφέρει σε μεγάλο βαθμό την επιβράδυνση αυτή.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, τον περασμένο μήνα προστέθηκαν 194.000 νέες θέσεις στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, πολύ χαμηλότερα από τις 500.000 που ανέμεναν οι αναλυτές και του Reuters, αλλά και των εκτιμήσεων γενικότερα που κυμαίνονταν από τις 700.000 έως τις 250.000. 

Παρά τη σχετικά μικρή αύξηση των νέων θέσεων εργασίας, το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 4,8% από 5,2% τον Αύγουστο. 

Το υπουργείο Εργασίας δημοσιοποίησε και τα αναθεωρημένα δεδομένα για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, με τις νέες θέσεις εργασίας τον Ιούλιο που ήταν ήδη ένας ισχυρός μήνας να αναθεωρούνται ανοδικά κατά 38.000 και να φθάνουν στις 1,09 εκατ. θέσεις, ενώ τον Αύγουστο ανήλθαν στις 366.000 θέσεις, από 235.000. 

Με βάση τα καινούργια δεδομένα το ποσοστό των απασχολούμενων επί του συνολικού πληθυσμού έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020, διαμορφούμενο στο 58,7%. 

Και τον Σεπτέμβριο ο κλάδος που προσέθεσε τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας ήταν αυτός των ταξιδίων και αναψυχής με 74.000 θέσεις, στον κλάδο των υπηρεσιών οι νέες θέσεις ήταν 60.000 και 56.000 στον κλάδο των λιανικών πωλήσεων. 

Τα σημερινά στοιχεία αναμένονταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγωνία από τις χρηματαγορές, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει εξαγγείλει ότι η εικόνα της απασχόλησης θα είναι εκ των κυριοτέρων παραγόντων που θα λαμβάνει υπόψη της, σχετικά με το αν θα διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική της πολιτική ή θα προχωρήσει σε σύσφιξή της. 

Πλέον με τα καινούργια στοιχεία η θέση που θα πάρει η Fed θα έχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον και να σημειωθεί ότι πλέον δεν υφίστανται και το μεγαλύτερο μέρος των ομοσπονδιακών μέτρων στήριξης της απασχόλησης

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News