Business & Finance Παρασκευή 8/10/2021, 08:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: «Ναι» της Γερουσίας σε προσωρινή λύση για το χρέος

ΗΠΑ: «Ναι» της Γερουσίας σε προσωρινή λύση για το χρέος

Οι Γερουσιαστές στις ΗΠΑ υπερψήφισαν την προσωρινή επέκταση του ορίου για το χρέος της χώρας, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν εκπνεύσει η κρίσιμη προθεσμία και με τους ειδικούς να προειδοποιούν για μία στάση πληρωμών, που θα πυροδοτούσε ισχυρότατες αναταράξεις στις αγορές και βαθιά ύφεση. 

Η επέκταση του ορίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου εγκρίθηκε με 50 ψήφους υπέρ και 48 κατά. Το νομοσχέδιο θα σταλεί τώρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων για έγκριση, πριν φτάσει στον πρόεδρο Μπάιντεν για την τελική υπογραφή. Η προσωρινή αυτή λύση ανεβάζει το όριο του χρέους στα 480 δισ. δολάρια. 

Διαβάστε ακόμη: Φλερτάροντας με τον Αρμαγεδδόνα

Η διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, είχε προειδοποιήσει πως η επέκταση του ορίου θα πρέπει να εγκριθεί πριν από τις 18 Οκτωβρίου προκειμένου να αποφευχθεί μία πρωτοφανής χρεοκοπία της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη. Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης οι αψιμαχίες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων συνεχίζονταν έως και προχθές το βράδυ, όταν και διεφάνησαν τα πρώτα σημάδια συμβιβασμού. 

Τι θα σήμαινε μία τεχνική στάση πληρωμών των ΗΠΑ; Υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησής της, πλήγμα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και πιθανότατα επιστροφή της αμερικανικής οικονομίας στην ύφεση. 

Μετά την ψηφοφορία ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, σχολίασε πως οι Ρεπουμπλικάνοι «έπαιξαν ένα επικίνδυνο κομματικό παιχνίδι», ενώ πρόσθεσε πως αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μία μακροπρόθεσμη λύση, ώστε να μην επαναληφθεί το δράμα σε λίγους μήνες. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News