Business & Finance Πέμπτη 7/10/2021, 20:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Online πωλήσεις: Πότε θα σπάσουν το φράγμα των 700 δισ. δολαρίων στη Δυτική Ευρώπη

Online πωλήσεις: Πότε θα σπάσουν το φράγμα των 700 δισ. δολαρίων στη Δυτική Ευρώπη

Στα 620 δισ. δολάρια θα ανέλθουν οι πωλήσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου στη Δυτική Ευρώπη το 2021 και θα αποτελούν ποσοστό 14,4% των συνολικών λιανικών πωλήσεων στην περιοχή, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με πρόβλεψη της eMarketer. Αφότου ολοκληρωθεί ένα έτος ανάπτυξης με την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας μετά τα lockdown, οι online πωλήσεις λιανικής στη Δυτική Ευρώπη θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία τουλάχιστον μέχρι το 2025.

Η πρόβλεψη για αναρρίχηση των online πωλήσεων είναι ήδη αναθεωρημένη επί τα βελτίω σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση της εταιρείας, που τοποθετούσε τον πήχη στα 580 δισ. δολάρια και μάλιστα μετά το 2022.

Διαβάστε επίσης: Ηλεκτρονικό εμπόριο: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στους ρυθμούς ανάπτυξης του κύκλου εργασιών

Η πανδημία ώθησε τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου να οξύνουν τα ψηφιακά τους αντανακλαστικά, δημιουργώντας άμεσα τις κατάλληλες υποδομές, για να υποστηρίξουν την αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο του ηλεκτρονικού εμπορίου στις λιανικές πωλήσεις αυξήθηκε εντυπωσιακά από την έναρξη της πανδημίας: από 10,1% το 2019, έφθασε στο 13,4% το 2020, φέτος θα ανέλθει στο 14,4% φέτος, ενώ για το επόμενο έτος οι εκτιμήσεις το τοποθετούν στο 14,8%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε απόλυτα μεγέθη η αξία των ηλεκτρονικών πωλήσεων στη Δυτική Ευρώπη ήταν 430 δισ. δολάρια το 2019, ενώ βρέθηκε στα επίπεδα των 560 δισ. δολαρίων το 2020. Για το 2022 η πρόβλεψη είναι για $660 δισ.

Ενίσχυση παγκοσμίως

Παρά την αύξηση που σημειώνεται στις ηλεκτρονικές πωλήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά, το ηλεκτρονικό εμπόριο στην περιοχή υπολείπεται σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές οικονομίες. Για παράδειγμα, στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού το ψηφιακό κανάλι θα αντιπροσωπεύει ποσοστό της τάξης του 30% των συνολικών λιανικών πωλήσεων, ενώ στη Βόρεια Αμερική θα κινηθεί πάνω από το 15%.

Παρά την υστέρηση έναντι άλλων αγορών, το ηλεκτρονικό εμπόριο λιανικής θα συνεχίσει να αυξάνεται στη Δυτική Ευρώπη, τόσο ως αξία αγοράς όσο και ως μερίδιο των συνολικών πωλήσεων. Σε μία τριετία από σήμερα, οι ψηφιακές πωλήσεις θα ξεπεράσουν το όριο των 700 δισ. δολαρίων, ενώ το 2025, θα εκτοξευθούν περαιτέρω στα 760 δισ. δολάρια ή το 16% των λιανικών πωλήσεων της Δυτικής Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι η eMarketer περιλαμβάνει στον υπολογισμό της τις πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών, που πραγματοποιούνται μέσα από ψηφιακά κανάλια, ανεξάρτητα από το πώς γίνεται η πληρωμή τους.

Πηγή: ΣΕΠΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News