Business & Finance Πέμπτη 7/10/2021, 15:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

NatWest: Ένας έμπορος χρυσού θα της «κοστίσει» σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια

NatWest: Ένας έμπορος χρυσού θα της «κοστίσει» σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια

Με πρόστιμο ύψους έως 460 εκατ. δολαρίων (340 εκατ. στερλίνες) κινδυνεύει η βρετανική NatWest Group, η οποία δήλωσε ένοχη σε τρεις κατηγορίες για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. 

Η τράπεζα, συγκεκριμένα, παραδέχθηκε ότι απέτυχε να αποτρέψει τη νομιμοποίηση παράνομων εσόδων, τα οποία αφορούσαν έναν Άγγλο έμπορο χρυσού.  

Ο τελευταίος κατέθεσε στη NatWest περίπου 365 εκατ. στερλίνες σε διάστημα πέντε ετών, εκ των οποίων τα 2/3 ήταν σε μορφή μετρητών. Όμως, ο ίδιος δήλωνε στην εφορία ως ετήσιο εισόδημα μόλις 15 εκατ. στερλίνες. 

Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι μόνο σε ένα 24ωρο ο Άγγλος έμπορος πρόλαβε να καταθέσει σε υποκατάστημα της τράπεζας το ποσό του 1,8 εκατ. στερλινών. 

Οι εποπτικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου εντόπισαν τις παραπάνω ατασθαλίες, κατηγορώντας τη NatWest ότι δέχθηκε ακρίτως τα χρήματα, χωρίς να διερευνήσει αν αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής ή εγκληματικής ενέργειας, όπως όφειλε να πράξει. 

Για να αποφύγει τις μακρά διάρκειας δικαστικές περιπέτειες, η τράπεζα παραδέχθηκε την ενοχή της και εντός των επόμενων μηνών θα μάθει το ακριβές ποσό του προστίμου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News