Business & Finance Τρίτη 5/10/2021, 18:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γέλεν: Κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ αν δεν αυξηθεί το όριο χρέους

Γέλεν: Κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ αν δεν αυξηθεί το όριο χρέους

Για τον κίνδυνο της ύφεσης, σε περίπτωση που το Κογκρέσο δεν αυξήσει το ανώτατο όριο χρέους, προειδοποίησε εκ νέου η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλλεν, εν όψει της καταληκτικής προθεσμίας της 18ης Οκτωβρίου. 

«Θα είναι καταστροφικό να μην πληρώσουμε τους λογαριασμούς της κυβέρνησης» τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο πρακτορείο CNBC. 

Υπενθυμίζεται ότι αν το Κογκρέσο δεν καταλήξει σε συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους, τότε σε περίπου δύο εβδομάδες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα τεθεί σε «λουκέτο», μην καταβάλλοντας τις οικονομικές της υποχρεώσεις. 

Εν όψει του παραπάνω κινδύνου, ο πρόεδρος της χώρας, Τζο Μπάιντεν, κάλεσε το Κογκρέσο να αυξήσει το όριο χρέους εντός της εβδομάδες και να μην περιμένει έως ότου φθάσουμε στο παρά ένα της οικονομικής καταστροφής. 

«Περιμένω ότι θα προκαλέσει ύφεση στην οικονομία» επεσήμανε σήμερα η Γέλεν, επαναλαμβάνοντας ότι το Κογκρέσο δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τη χρεοκοπία του αμερικανικού δημοσίου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ανώτατο όριο χρέους ή αλλιώς το «φρένο» χρέους περιλαμβάνεται στην αμερικανική νομοθεσία, η οποία προβλέπει ότι μόλις αυτό ξεπεραστεί, τότε αυτομάτως «παγώνουν» οι περισσότερες δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News