Business & Finance Τρίτη 5/10/2021, 13:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Ο χειρότερος Σεπτέμβριος σε 23 χρόνια για τις πωλήσεις αυτοκινήτων 

Τα 32.721 νέα ηλεκτρικά οχήματα που πουλήθηκαν τον Σεπτέμβριο μετά βίας είναι κατά 5.000 μονάδες λιγότερα από το σύνολο των πωλήσεων το 2019.

Βρετανία: Ο χειρότερος Σεπτέμβριος σε 23 χρόνια για τις πωλήσεις αυτοκινήτων 

Τον χειρότερο Σεπτέμβριο σε 23 χρόνια σημείωσαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη Μεγάλη Βρετανία, μια «βύθιση» που  προήλθε από την έλλειψη στους ημιαγωγούς η οποία έχει αναγκάσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να προβούν σε μείωση της παραγωγής τους. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Κατασκευαστών και Εμπόρων Αυτοκινήτων (SMMT), οι νέες ταξινομήσεις τον περασμένο μήνα συρρικνώθηκαν κατά 34%, στις 215.312 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο για Σεπτέμβριο από το 1998, σε έναν μήνα που παραδοσιακά είναι ένας εκ των δύο με τις περισσότερες πωλήσεις στη διάρκεια της χρονιάς. 

«Είναι ένας ολότελα απογοητευτικός Σεπτέμβριος και μια περαιτέρω ένδειξη του αντίκτυπου της πανδημίας στον συγκεκριμένο κλάδο», ανέφερε με δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της SMMT, Μάικ Χάουες. «Παρά την ισχυρή ζήτηση για νέα οχήματα το καλοκαίρι, για τρίτο διαδοχικό μήνα η προσφορά πλήττεται από την έλλειψη στις προμήθειες στους ημιαγωγούς», συμπληρώνει. 

Ωστόσο, στην απογοητευτική αυτή εικόνα, νότα αισιοδοξίας προσφέρουν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων, οι οποίες «εκτινάχθηκαν» κατά 49%. Τα 32.721 νέα ηλεκτρικά οχήματα που πουλήθηκαν τον Σεπτέμβριο μετά βίας είναι κατά 5.000 μονάδες λιγότερα από το σύνολο των πωλήσεων το 2019, με το Model 3 της Tesla να προπορεύεται με 6.879 πωλήσεις. 

Όπως αναφέρει το Bloomberg και στις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές η εικόνα είναι παρόμοια, καθώς στην Ιταλία οι νέες ταξινομήσεις υποχώρησαν κατά 33%, κατά 20% στη Γαλλία, ενώ στην Ισπανία η πτώση διαμορφώθηκε στο 16%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News