Business & Finance Δευτέρα 4/10/2021, 21:16
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

«Καμπανάκι» από margin calls στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας

«Καμπανάκι» από margin calls στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας

Οι μεγαλύτεροι οίκοι εμπορευμάτων στον κόσμο δέχονται αιτήματα από brokers και χρηματιστήρια να καταθέσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια επιπλέον για να καλύψουν την έκθεσή τους στις άκρως υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, όπως ανέφεραν στο Reuters επτά πηγές με άμεση γνώση του ζητήματος.

Πρόκειται μεταξύ άλλων για τις Glencore, Gunvor, Trafiruga και Vitol, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με margin calls όσον αφορά στις θέσεις τους στις αγορές φυσικού αερίου, σύμφωνα με τις πηγές. 

Τα margin calls αναγκάζουν τους traders να δεσμεύσουν περισσότερα κεφάλαια. Οι μικρότεροι οίκοι αναγκάζονται να αυξήσουν τον δανεισμό, μένοντας έτσι με λιγότερο ρευστό για να κάνουν διαπραγματεύσεις, κάτι που ενδέχεται να πλήξει την κερδοφορία τους, επισήμαναν οι πηγές, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την αγορά. 

Δύο πηγές ανέφεραν ότι οι οίκοι εμπορευμάτων και άλλοι παίχτες έχουν χτίσει θέσεις short αξίας 30 δισ. δολαρίων στην ολλανδική αγορά φυσικού αερίου TTF, με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας να παίρνουν θέσεις long. 

Οι traders κατά κανόνα δανείζονται για να χτίσουν short θέσεις, με το 85 με 90% της χρηματοδότησης να προέρχεται από τράπεζες. Περίπου το 10 με 15% της αξίας του «σορταρίσματος» – γνωστού ως minimum margin – καλύπτεται από πόρους των traders και κατατίθεται μέσω του λογαριασμού ενός broker. 

Το margin call ενεργοποιείται όταν τα χρήματα στον λογαριασμό υποχωρήσουν κάτω από το επίπεδο του minimum margin, στη συγκεκριμένη περίπτωση στο 10 με 15%. 

Με το ολλανδικό συμβόλαιο του φυσικού αερίου να εκτοξεύεται κατά 385% σε σχέση με τον Ιανουάριο, η κάλυψη του 10 με 15% έπεσε στο 3 με 5%, ενεργοποιώντας margin calls. Οι traders αναγκάστηκαν να παράσχουν επιπρόσθετους πόρους από τα δικά τους αποθέματα ή από πιστωτικές γραμμές τραπεζών. 

Οι πηγές ανέφεραν επίσης ότι οι οίκοι εμπορευμάτων προσπάθησαν να αναπροσαρμόσουν τα βιβλία τους για να μειώσουν την έκθεσή τους. 

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολα για τους μικρούς και μεσαίους οίκους εμπορευμάτων, τόνισαν πηγές στο Reuters, οι οποίες προειδοποίησαν ότι το μέγεθος των margin calls είναι πρωτοφανές. 

«Ενώ έχουν υπάρξει margin calls που συνδέονται με το ράλι στην τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, η Gunvor διατηρεί υγιή ρευστότητα και εργαλεία να αντιμετωπίσει περαιτέρω μεταβλητότητα» σημείωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. Oι Glencore, Trafigura και Vitol αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.. 

Οι οίκοι εμπορευμάτων έχουν πραγματοποιήσει μεγάλα στοιχήματα στο φυσικό αέριο που παράγεται και εξάγεται από τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, υπογράφοντας μακροπρόθεσμα συμβόλαια για την αγορά φορτίων LNG. Κάποια από τα συμβόλαια λήγουν το 2041 και αφορούν κυρίως τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από REUTERS

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News