Business & Finance Δευτέρα 4/10/2021, 19:56
ΕΜΠΟΡΙΟ

ΠΟΕ: Ανομοιογενής η ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου

ΠΟΕ: Ανομοιογενής η ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου

Με υψηλές ταχύτητες θα συνεχιστεί η ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου φέτος και το επόμενο έτος, με την Ασία να γνωρίζει τη μεγαλύτερη αύξηση στις εξαγωγές, σε αντίθεση με την Αφρική που θα χάσει έδαφος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). 

Οι νέες προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού αντανακλούν τον ανομοιογενή χαρακτήρα του αντίκτυπου που έχει η πανδημία στην οικονομία, με τις φτωχότερες χώρες να παρουσιάζουν την πιο αργή ανάκαμψη, κυρίως λόγω της έλλειψης πρόσβασης στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. 

Ο ΠΟΕ αναμένει ότι οι εξαγωγές της Ασίας θα αυξηθούν κατά 18,8% έως τα τέλη του 2022 συγκριτικά με τα επίπεδα του 2020, ενώ της Αφρικής μόλις κατά 1,9%. Στη Β.Αμερική, η εξαγωγική δραστηριότητα θα αυξηθεί 8%, ενώ στην Ευρώπη 7,8%. «Η ανάκαμψη του εμπορίου είναι ισχυρή αλλά ανομοιογενής. Οι φτωχότερες περιοχές με τους λιγότερο εμβολιασμένους πληθυσμούς υστερούν σημαντικά», αναφέρει η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ, Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα.

Να σημειωθεί ότι η Ασία προμήθευσε πολλά από τα αγαθά τα οποία χρειάστηκαν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις για να ξεπεράσουν την πανδημία, όπως εξοπλισμό προσωπικής προστασίας, laptops και ποδήλατα. Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή με τα κορυφαία μεταποιητικά κέντρα της Κίνας και της Ν.Κορέας καθοδήγησε την ανάκαμψη στο εμπόριο. Μέχρι το τέλος του έτους, ο ΠΟΕ προβλέπει ότι οι εξαγωγές της Ασίας θα είναι κατά 14,7% υψηλότερες από τα τέλη του 2019, ενώ οι εξαγωγές από Β.Αμερική θα είναι ελαφρώς χαμηλότερες από τα προ της πανδημίας επίπεδα. 

 

Ωστόσο, παρά την απότομη κατάρρευση του παγκόσμιου εμπορίου στις αρχές του 2020 και τη δυναμική της συνεπακόλουθης ανάκαμψης, ο ΠΟΕ δεν προβλέπει ότι η πανδημία θα έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στον ρόλο που οι εξαγωγές και οι εισαγωγές διαδραματίζουν στην παγκόσμια οικονομία. 

Για παράδειγμα, στο απόγειο της παγκοσμιοποίησης τη δεκαετία του 1990, η αύξηση του όγκου του εμπορίου ήταν δύο φορές μεγαλύτερη από την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ο ΠΟΕ αναμένει τώρα ότι η αναλογία αύξησης του παγκόσμιου εμπορίου και του παγκόσμιου ΑΕΠ να φθάσουν φέτος στο ίδιο επίπεδο, παραμένοντας στα επίπεδα αυτά έως το 2022, για να επιστρέψει εν συνεχεία στο μέσο ρυθμό αύξησης που καταγράφεται από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και ύστερα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News