Business & Finance Κυριακή 3/10/2021, 18:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερντογάν: Ενίσχυση του ανταγωνισμού ως όπλο κατά του πληθωρισμού

Ερντογάν: Ενίσχυση του ανταγωνισμού ως όπλο κατά του πληθωρισμού

Πριν τη διεξαγωγή των τουρκικών εκλογών, που έχουν προγραμματιστεί να λάβουν χώρα το 2023, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος τη δοκιμασία της μείωσης των τιμών των προϊόντων. Με αυτό το στόχο, ο Τούρκος πρόεδρος έχει ζητήσει από τον κορυφαίο γεωργικό συνεταιρισμό στη χώρα να επιληφθεί της αύξησης των τιμών.

«Οι αγορές, τις οποίες διαχειρίζονται αγροτικοί συνεταιρισμοί είναι βολικοί σε επίπεδο τιμών και ποιότητας. Ζητήσαμε από περίπου 1.000 τέτοιου είδους αγορές να ανοίξουν σε όλη τη χώρα», όπως δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας από την Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η κίνηση θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση της αγοράς.

Ανταγωνισμός

Ο γεωργικός συνεταιρισμός Agricultural Credit Cooperatives (Αγροτικοί Πιστωτικοί Συνεταιρισμοί), στον οποίον απευθύνθηκε ο Ερντογάν διαχειρίζεται περίπου 500 καταστήματα τροφίμων σε ολόκληρη την Τουρκία, σύμφωνα με στοιχεία από την ιστοσελίδα του. Αυξάνοντας αυτόν τον αριθμό στα 1.000 καταστήματα, ενδέχεται να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα του συνεταιρισμού έναντι κορυφαίων αλυσίδων σουπερ μάρκετ στη γειτονική χώρα. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται το BIM Birlesik Magazalar, το οποίο διαχειρίζεται περίπου 8.500 καταστήματα, και το A101 Yeni Magazacilik, το οποίο διαχειρίζεται 10.000 καταστήαμτα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία σκαρφάλωσε στο 19,25% τον Αύγουστο. Οι τιμές των τροφίμων ενισχύθηκαν κατά 29% σε ετήσια βάση. Αύριο αναμένονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News