Business & Finance Σάββατο 2/10/2021, 22:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεντρικός Τραπεζίτης Ιταλίας: Παροδική η άνοδος του πληθωρισμού

Κεντρικός Τραπεζίτης Ιταλίας: Παροδική η άνοδος του πληθωρισμού

Οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές πυροδοτούνται από τον πληθωρισμό στα προϊόντα και τις πιέσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι προσωρινό φαινόμενο, δήλωσε σήμερα ο Ignazio Visco, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας.

Στο πλαίσιο εκδήλωσης προς τιμήν του οικονομολόγου Marcelle De Cecco, ο διοικητής της τράπεζας της Ιταλίας, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι υψηλότερες τιμές στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα μετακυλύσουν στους καταναλωτές. Ουσιαστικά, ο Visco συμφώνησε με τη γενική στάση της ΕΚΤ, η οποία προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει μέσα στο 2022, αφότου κορυφωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο ίδιος δήλωσε πως η αύξηση των μισθών είναι πιθανό να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, παρότι σημειώθηκε υψηλός αριθμός ανθρώπων που έμεινε χωρίς δουλειά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Οι πιέσεις στις τιμές καταναλωτή είναι πιθανό να είναι προσωρινές και να μην οδηγήσουν σε συνεχή αύξηση του πληθωρισμού», τόνισε ο Visco, συμπληρώνοντας επίσης ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να δράσει προσεκτικά, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα σοκ στις τιμές, τα οποία φαίνεται πως έχουν μόνο προσωρινή φύση.

Σε υψηλό 13 ετών ο πληθωρισμός

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σκαρφάλωσε ανησυχητικά υψηλά το Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών. Παρότι η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε για μία ακόμη φορά την περασμένη εβδομάδα ότι οι αυξήσεις των τελευταίων μηνών στις τιμές είναι «σε γενικές γραμμές προσωρινές», άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες στην Ευρωζώνη φέρουν διαφορετική άποψη.

Ο Visco δήλωσε πως η ΕΚΤ θα πρέπει να κινηθεί πολύ προσεκτικά απέναντι στον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία, καθώς και στην επίδραση που θα ασκήσει στην οικονομία της Ευρωζώνης η ψηφιακή και ενεργειακή μετάβαση. Τόνισε επίσης, ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει όλες τις διαθέσιμες λύσεις, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων, ώστε να διασφαλίσει την έξοδο από την περίοδο του πολύ χαμηλού πληθωρισμού, η οποία διαρκεί εδώ και περίπου μία δεκαετία.

moneryeview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News