Business & Finance Σάββατο 2/10/2021, 18:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαρλ Μισέλ: Έρχεται η χρονιά της ευρωπαϊκής άμυνας

Σαρλ Μισέλ: Έρχεται η χρονιά της ευρωπαϊκής άμυνας

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι το 2022 θα πρέπει να είναι η χρονιά της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αυστηροποιεί την αμυντική της στρατηγική, έπειτα από την πρόσφατη διπλωματική κρίση μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας.

Το ευρωπαϊκό συμβούλιο πρόκειται να πραγματοποιήσει συζητήσεις σχετικά με την αμυντική στρατηγική της ένωσης έναντι των υπόλοιπων κρατών, όπως ανακοίνωσε σήμερα στο πλαίσιο ομιλία του ο Σαρλ Μισέλ από το Άαχεν της Γερμανίας. Οι συζητήσεις αυτές θα λάβουν χώρα πριν τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Απρίλιο, η οποία θα έχει κεντρικό θέμα την αμυντική στάση της Ένωσης.

ΝΑΤΟ

«Θέλουμε λιγότερη εξάρτηση, και περισσότερη επιρροή, ώστε να είμαστε ισχυρότεροι» σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Ένωση πρόκειται να αλλάξει το καθεστώς συνεργασίας της με το ΝΑΤΟ, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει διεργασίες για μεταβολή των στρατηγικών κατευθύνσεων ενόψει της συνεδρίασης που πρόκειται να λάβει χώρα το 2022.

«Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, ενισχύει» το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Μισέλ κατά την ομιλία του, ενώ επεσήμανε ότι «οι ισχυρότεροι σύμμαχοι δημιουργούν ισχυρότερες συμμαχίες».

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών υπήρξε σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Γαλλιας και ΗΠΑ λόγω της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων σχετικά με την κατασκευή γαλλικών εμπορικών υποβρυχίων για την Αυστραλία αξίας 65 δισ. δολαρίων. Μάλιστα, το διπλωματικό επεισόδιο οδήγησε σε προσωρινή ανάκληση των Γάλλων πρεσβευτών σε Ουάσιγκτον και Καμπέρα με απόφαση από τη γαλλική πλευρά.

«Η Γαλλία είναι εταίρος ζωτικής σημασίας και ο παλαιότερος σύμμαχός μας» και «αποδίδουμε τη μέγιστη αξία στη σχέση μας», είχε τονίσει μετά την ανάκληση των πρεσβευτών ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας AUKUS, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε την προώθηση στρατηγικής στην οποία η Ευρώπη θα απεξαρτοποιηθεί από την επιρροή της Ουάσιγκτον σε θέματα άμυνας και τεχνολογιών ευαίσθητων σε κυβερνοεπιθέσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News