Business & Finance Σάββατο 2/10/2021, 08:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Ρώσος μεγιστάνας που «έφαγε» πρόστιμο μισού δισ. δολαρίων

Για υπόθεση φοροδιαφυγής

Ο Ρώσος μεγιστάνας που «έφαγε» πρόστιμο μισού δισ. δολαρίων

Το ποσό των 500 εκατ. δολαρίων καλείται να καταβάλλει στο αμερικανικό δημόσιο ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής της TCS Group, Oleg Tinkov, ο οποίος δήλωσε ένοχος για εκτεταμένη φοροδιαφυγή

Ο 53χρονος μεγιστάνας παραδέχθηκε ότι απέκρυψε εισοδήματα, ύψους 1 δισ. δολαρίων, όταν ζήτησε και έλαβε την αμερικανική υπηκοότητα το 2013. Λίγο νωρίτερα, η TCS εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αποφέροντας στον ίδιο πολλά εκατομμύρια δολάρια. 

Το πρόστιμο που πλέον καλείται να καταβάλει, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ιστορία των ΗΠΑ για υπόθεση φοροδιαφυγής. Το πρώτο αφορά τον Rober Brockman, ο οποίος κλήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο να πληρώσει περίπου 1 δισ. δολάρια, καθώς απέκρυψε εισοδήματα 2 δισ. δολαρίων.

Διαβάστε επίσης: Οι δισεκατομμυριούχοι που κυνηγούν την αθανασία

Το πρόστιμο στον Tinkov αφορά τόσο τους φόρους του 2013 όσο και τις προσαξεύσεις. Βέβαια, όπως γίνεται αντιληπτό, με συνολική περιουσία 8 δισ. δολαρίων, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να καταβάλλει το συγκεκριμένο ποσό. 

Η TCS Group αποτελεί μια χρηματοπιστωτική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1999 με έδρα την Κύπρο. Το 2013 εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η κεφαλαιοποίησή της ξεπερνάει τα 18,3 δισ. δολάρια. 

O Tinkov θεωρείται από τους πλουσιότερους Ρώσους, καθώς φέρεται να βρίσκεται στη λίστα με τους 15 πιο ευκατάστατους ανθρώπους της χώρας. Πέραν του χρηματοπιστωτικού κλάδου, δραστηριοποιείται και στους τομείς των τροφίμων – ποτών, της μουσικής, καθώς και των ηλεκτρικών συσκευών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News