Business & Finance Παρασκευή 1/10/2021, 20:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε επίπεδα ρεκόρ η ζήτηση για ιδιωτικά τζετ – Πονοκέφαλος για τον αεροπορικό κλάδο

Σε επίπεδα ρεκόρ η ζήτηση για ιδιωτικά τζετ – Πονοκέφαλος για τον αεροπορικό κλάδο

Αλματώδης είναι η αύξηση στη ζήτηση ιδιωτικών αεροπλάνων λόγω ανησυχιών από τους ταξιδιώτες για την πανδημία, με αποτέλεσμα να προκαλούνται μεγάλες καθυστερήσεις, πολλές ακυρώσεις, ακόμη και ελλείψεις στις διαθέσιμες πτήσεις.

Ενδεικτικά, ο αριθμός των πτήσεων με ιδιωτικά αεροσκάφη σκαρφάλωσε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τον Ιούλιο, με το νούμερο να ξεπερνά τις 300.000 πτήσεις, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία της Argus International. Η ίδια εταιρεία βέβαια εκτιμά πως η ζήτηση θα αυξηθεί περαιτέρω τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας ακόμη και το ρεκόρ του καλοκαιριού.

Το πρόβλημα στον τομέα των ιδιωτικών αεροσκαφών είναι μόνο ένα από την πληθώρα ζητημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος μετά την επέλαση της πανδημίας και τη μερική επανεκκίνηση των αερομεταφορών, Σε κάθε περίπτωση συμβάλλει στην αργή ανάκαμψη του κλάδου, προκαλώντας έλλειψη σε σύγχρονα και παλιότερα μοντέλα αεροσκαφών, καθυστερήσεις στην πρόσβαση σε εξοπλισμό αεροπλάνων, ελλείψεις σε πλήρωμα και σε πιλότους, αυξημένη κινητικότητα στους αιθέρες και εν συνόλω προβλήματα με καθυστερήσεις και ακυρώσεις.

Πελάτες που μπορεί να έχουν καταβάλει πενταψήφια ή εξαψήφια ποσά έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται πως ακόμη και στα ιδιωτικά αεροσκάφη μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις και ταλαιπωρίες. «Είναι άτομα που ξόδεψαν 200.000 δολάρια και θέλουν τελειότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Doug Collan, ιδρυτής της ιστοσελίδας Private Jet Card Comparisons. Έρευνα από την ίδια ιστοσελίδα διαπίστωσε πρόσφατα ότι περισσότερο από το 20% όσων είχαν κλείσει ιδιωτικό αεροσκάφος αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα στην κράτησή τους μέσα στους τελευταίους μήνες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα

Ειδικοί του κλάδου συμφωνούν ότι το μεγαλύτερο ζήτημα που ανακύπτει από την εκτόξευση στη ζήτηση των ιδιωτικών αεροσκαφών είναι η έλλειψη αεροπλάνων. Για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών τζετ συνηθίζουν να τα μισθώνουν για πτήσεις τσάρτερ. Ωστόσο, πλέον τείνουν να τα χρησιμοποιούν περισσότερο για δικές τους μετακινήσεις και συνεπώς μειώνεται η διαθεσιμότητα στον τομέα των πτήσεων τσάρτερ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News