Business & Finance Παρασκευή 1/10/2021, 19:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η έλλειψη ημιαγωγών γονάτισε τη GM στις πωλήσεις

Η έλλειψη ημιαγωγών γονάτισε τη GM στις πωλήσεις

Για πρώτη φορά μετά από τέσσερα συναπτά τρίμηνα κερδοφορίας, η General Motors κατέγραψε μείωση στις πωλήσεις αυτοκινήτων. Οι αρνητικές αποδόσεις οφείλονται ιδίως στην έλλειψη ημιαγωγών, καθώς και στα χαμηλά αποθέματα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η πανδημία προκάλεσε ισχυρούς κραδασμούς στο διεθνή κλάδο παραγωγής αυτοκινήτων, επιφέροντας αναστάτωση στις εφοδιαστικές αλυσίδες και συγκεκριμένα οδηγώντας σε έλλειψη ημιαγωγών. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι αυτοκινητοβιομηχανίες υποχρεώθηκαν να μειώσουν την παραγωγή ή ακόμη και να κατασκευάζουν αυτοκίνητα χωρίς τα απαραίτητα τσιπ. Ορισμένες εταιρείες που επίσης επηρεάστηκαν από την έλλειψη ημιαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως για παράδειγμα ορισμένες από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, που χρεάζονται τσιπ προκειμένου να κατασκευάσουν κινητά και άλλες συσκευές, προχώρησαν σε δική τους παραγωγή ημιαγωγών.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι εξαιτίας της έλλειψης, οι αυτοκινητοβιομηχανίες μπόρεσαν να πουλήσουν οχήματα σε υψηλότερες τιμές με αποτέλεσμα να καταγραφεί αύξηση στην κερδοφορία τους. Ειδικότερα, η Elaine Buckberg, επικεφαλής οικονομολόγος στην GM σημείωσε ότι «παρόλο που η προμήθεια περίρισε τις πωλήσεις τους τελευταίους μήνες, η λανθάνουσα ζήτηση παραμένει ισχυρή».

Η General Motors, η οποία είναι η κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε πως οι πωλήσεις του γ’ τριμήνου υποχώρησαν στα 446.997 οχήματα, δηλαδή πρόκειται για μείωση κατά 218.195 οχήματα σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ωστόσο, η General Motors είχε ήδη προειδοποιήσει τους επενδυτές για την επερχόμενη μείωση ήδη από το πρώτο εξάμηνο του έτους. Τότε υπολόγιζε ήδη μείωση της τάξης των 200.000 οχημάτων.

Σχέδιο

Συνεπώς, η εταιρεία έχει ήδη σχεδιάσει κατάλληλη στρατηγική, την οποία πρόκειται και να ακολουθήσει κανονικά μέχρι το τέλος τουτ έτους. Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της General Motors στη Βόρειο Αμερική, Steve Carlisle, η εταιρεία σκοπεύει να συρρικνώσει το χάσμα που δημιουργήθηκε από την έλλειψη ημιαγωγών εντός του δ’ τριμήνου του έτους. Ο ίδιος σημείωσε πως οι αναταραχές στην προμήθεια ημιαγωγών, οι οποίες επηρέασαν τις πωλήσεις του τρίτου τριμήνου «βελτιώνονται». Προσέθεσε ότι το τέταρτο τρίμηνο θα υπάρξουν λιγότερες διακυμάνσεις στην παραγωγή και γενικότερα αναμένεται μεγαλύτερη σταθερότητα και εν μέρει ανάκαμψη στις πωλήσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters και CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News