Business & Finance Παρασκευή 1/10/2021, 15:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερντογάν: Θα φέρουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο αριθμό

Τον Αύγουστο, ο πληθωρισμός στη γείτονα εκτινάχθηκε στο 19,25%

Ερντογάν: Θα φέρουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο αριθμό

Αποφασισμένος αυτός και η κυβέρνησή του να φέρουν τον πληθωρισμό στην Τουρκία σε μονοψήφιο αριθμό, δηλώνει ο Τούρκος πρόεδρος, από το σχεδόν 20% που βρίσκεται σήμερα. Παράλληλα, όπως τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν, η Άγκυρα καταρτίζει σχέδια προκειμένου να υιοθετήσει έναν μηχανισμό ο οποίος αποσκοπεί στο να συγκρατήσει τις τιμές των τροφίμων από το να αυξηθούν. 

Άλλωστε όπως έχει αναφέρει το Bloomberg, αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Εμπορίου θα εξαπολύσουν «εκστρατεία» επιθεώρησης για τις αυξήσεις των τιμών σε πέντε από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με αφορμή το άνοιγμα της κοινοβουλίου, δήλωσε ότι αναμένει η τουρκική οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό 9% το 2021 και πώς η κυβέρνηση δεν θα αντιμετωπίσει καμία δυσκολία να επιτύχει τον στόχο της για να διατηρήσει το έλλειμμα αυτής της χρονιάς στο 3,5% του ΑΕΠ. 

Τον Αύγουστο, ο πληθωρισμός στη γείτονα εκτινάχθηκε στο 19,25%, ρίχνοντας και πάλι σε αρνητικό έδαφος το πραγματικό επιτόκιο (διαφορά μεταξύ πληθωρισμού και επιτοκίου). Φυσικά, σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραμάτισε το διεθνές κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια. 

Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός κινείται σε τόσο υψηλά επίπεδα, η Τράπεζα της Τουρκίας με μια αιφνίδια κίνηση, μείωσε κατά 100 μονάδες βάσης το επιτόκιο μίας εβδομάδας, από το 19% στο 18%, παρότι οι αναλυτές του Bloomberg περίμεναν ότι θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα (19%).

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News