Business & Finance Τετάρτη 29/09/2021, 20:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

N26: Πρόστιμο 4,25 ευρώ από τη γερμανική εποπτική αρχή

N26: Πρόστιμο 4,25 ευρώ από τη γερμανική εποπτική αρχή

Η γερμανική εποπτική αρχή των τραπεζών BaFin επέβαλε πρόστιμο ύψους 4,25 εκατ. ευρώ στην ψηφιακή τράπεζα Ν26 για ασθενή έλεγχο κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Η BaFin επέπληξε δημοσίως την ταχύτατα αναπτυσσόμενη ψηφιακή τράπεζα, η οποία συγκαταταλέγεται στις ευρωπαϊκές fintech με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση, και απαίτησε την αυστηροποίηση του πλαισίου κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Είχαν προηγηθεί άλλες δύο προειδοποιήσεις από το 2019. Μάλιστα, η BaFin προχώρησε σε επιβολή ειδικής εποπτικής επιτροπής, ώστε να ελέγξει ότι η N26 θα εφαρμόσει πράγματι τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα. 

Το πρόστιμο καταβλήθηκε από την τράπεζα τον Ιούλιο, αλλά σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα από την BaFin. Η Ν26 δήλωσε ότι το πρόστιμο επιβλήθηκε για την καταγραφή περίπου 50 ύποπτων συναλλαγών μέσω της τράπεζας το 2019 και το 2020.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις χθες, εκπρόσωπος της BaFin αποδοκίμασε ενώπιον των δικαστικών αρχών τη μεγαλύτερη διαδικτυακή τράπεζα της Γερμανίας, την ING Germany, για την αργή ανταπόκριση σε ύποπτες συναλλαγές από πελάτη της, ο οποίος στη συνέχεια παραδέχθηκε πως ενεπλάκη σε insider trading.

Κεφαλαιοποίηση

Η Ν26, η οποία λίγους μήνες νωρίτερα ανακοίνωσε τα σχέδιά της για εισαγωγή στο χρηματιστήριο, είχε κεφαλαιοποίηση 3,5 δισ. ευρώ μετά από χρηματοδοτικό γύρο του 2020. Ιδρύθηκε το 2013 και πλέον έχει συγκεντρώσει περίπου 800 εκατ. ευρώ από διεθνείς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των κολοσσών Tencent, Allianz X και Peter Thiel. Η ίδια η τράπεζα δηλώνει ότι έχει περισσότερους από 7 εκατ. πελάτες σε 25 χώρες.

Η Ν26 δήλωσε ότι έχει ήδη επιλύσει τα προβλήματα που εντόπισε η αρμόδια γερμανική εποπτική αρχή, στο χρόνο μετά την καταβολή του προστίμου. «Όλα τα μέτρα για τη βελτίωση των αναφορών ύποπτων δραστηριοτήτων επιβλήθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος, δήλωσε η N26 προσθέτοντας ότι λαμβάνει «πολύ σοβαρά την ευθύνη για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης απειλής του διεθνούς οικονομικού εγκλήματος και της αποτροπής του ξεπλύματος μαύρου χρήματος».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News